Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fichtelius får fortsätta med dubbla jobb

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Erik Fichtelius kommer att fortsätta intervjua i Göran Persson i det, tills igår, hemliga projektet samtidigt som han kommenterar politik i SVT. Det säger Eva Hamilton, chef för nyheter och fakta till Resumé.


I dag lade Erik Ficthelius papprena på bordet. Eller i alla fall det elektroniska dokument, som Fichtelius, enligt egen utsago,författade innan Persson-projektet startade. Det här är det enda dokument som finns om projektet, enligt Eva Hamilton.- Det finns inget formellt avtal. Men i det dokument du nu har står att den information som framkommer i intervjun kan användas för nyheter, vilket är viktigt.Fick du se avtalet när du tillträdde som chef?- Nej, jag fick det bara refererat.Borde inte Erik Fichtelius kollegor känt till avtalet?- Nej, det tycker jag inte. Däremot borde hans chef ha gjort det.När Erik Fichtelius var pappaledig förra hösten betalade SVT mellanskillnaden, så han fick ut full lön. Varför?- Vi gör det för vissa medarbetare. Det gör andra företag också.Vad var det som motiverade att just Erik Fichtelius skulle få det här bidraget?- Det är ett avtal mellan mig och Erik.Men internt har stark kritik riktats mot ledningens hantering av Fichtelius dubbla uppdrag. En av de starkaste kritikerna är Rapports politiske kommentator K-G Bergström:- Affären har skadat SVT:s och Aktuellts trovärdighet och förtroendet för den politiska journalistiken.- SVT-ledningen måste omedelbart eliminera skadan. Problemet är att chefen för nyheter och fakta, Eva Hamilton, har godkänt projektet och är så djupt insyltad att hon har svårt att backa.Han anser också att uppdraget att porträttera Persson borde lagts ut på en reporter utanför nyhetsprogrammen.- Om SVT ska göra en dokumentär om Göran Persson skulle den ha lagts ut på en fristående producent. Den kan inte göras av någon som är satt att granska Göran Persson. En politisk kommentator måste i varje läge vara beredd att såga statsministern jäms med fotknölarna.Resumé har sökt Christina Jutterström för en kommentar men hon hänvisar alla frågor till Eva Hamilton.Tobias RydergrenLeif Holmkvist

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.