Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fichtelius hemliga avtal

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Göran Persson fick godkänna villkoren i Erik Fichtelius hemliga filmprojekt om statsministern. Materialet har embargo tills statsministern avgått. Det framgår av Fichtelius eget PM, som SVT-ledningen tvingade fram i dag.


Avtalet om SVTs hemliga samarbete med statsministern har bara funnits i elektronisk form hemma i Fichtelius egen dator. I dag mailade han över det till SVTs informationsavdelning.Enligt Erik Fichtelius egna uppgifter skrevs det vid Göran Perssons tillträde i mars 1996, men det finns inga möjligheter att kontrollera autenticiteten. Det skulle kunna vara skrivet när som helst.Så här lyder avtalet i sin helhet:"Utgångspunkter för projektet:1. Resultatet ska bli en levande och ärlig dokumentär från början till slut om GP:s period som partiledare och statsminister. Det ska rakt och konkret under hela perioden ge GP:s egna kommentarer och reflektioner kring det som händer.2. Materialet och berättelsen kan publiceras efter det att GP slutat som partiledare och/eller statsminister, som en dokumentär i SVT.3. Samtalen sker under hand på bakgrundsvillkor. Det innebär att det GP berättar eller informerar om kan EF omedelbart använda som underlag för publicering, utan att källan avslöjas. GP utlovas anonymitet enligt TF, och EF är därmed skyldig att använda informationen på ett sådant sätt att källan inte avslöjas. Först efter det att GP lämnat uppdraget som partiledare kan hans berättelse publiceras som hans egna kommentarer.4. Filmning och samtal ska ske under största möjliga sekretess - med så få inblandade och informerade som möjligt.5. Det inspelade materialet tillhör och förvaras av SVT."I en förklarande kommentar till sina chefer på SVT skriver Fichtelius så här:"Detta PM upprättades i mars 1996 av Erik Fichtelius inför starten av hela projektet. Det visades för och diskuterades med Göran Persson som godkände villkoren muntligen. Några papper har inte överlämnats eller undertecknats, och detta PM har förvarats av Erik Fichtelius fram till idag.Erik Fichtelius."

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.