tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fick sparken från Eurosport – nu står Gusten Dahlin på egna ben

Publicerad: 18 november 2017, 11:21

Gusten Dahlin i poddstudion på Kungstensgatan.

Foto: Andreas Elgstrand

Ett ödesdigert misstag kan också leda till något gott. Det vet "Tutto Baluttos" Gusten Dahlin, som i en intervju med Resumé talar ut om uppbrottet med Discovery och berättar om podcastlivet som följde.

Ämnen i artikeln:

Gusten DahlinDiscovery Networks SwedenEmir OsmanbegovicExpressenEurosportSvenska Fans

MF

Mårten Färlin


I juni 2016 hade fotbollseuropa samlats i Frankrike. Europamästerskapet hade börjat lite knackigt för det svenska landslaget och den inledande måstematchen mot Irland hade bara slutat oavgjort. Nu gällde det att få ett bra resultat mot stornationen Italien. Expressen TV storsatsade på bevakningen och den utsände reportern Thomas Wilbacher rapporterade på plats. Där sökte han uppslag med inställningen att inte stå utanför fansens fester och "rapportera som linjär-tv". Hans ambition var istället att vara på festen.

Samtidigt befann sig kollegan, tillika programledaren på Eurosport, Gusten Dahlin på plats i Frankrike tillsammans med sin flickvän. De var där privat för att se Sveriges två inledande matcher. Thomas Wilbacher får reda på att de ska på ett poolparty hos vänner utanför Toulouse och ser det som en chans att ta tempen på stämningen bland de svenska fansen. Så den utsände reportern beslutar att ta den sju timmar långa bilfärden från Nice till Toulouse för att göra ett inslag på plats. Och Gusten Dahlin valde att bjuda på sig själv. Rejält.

I inslaget ser man honom i mörka solglasögon och bar överkropp, med en gul landslagströja knuten runt halsen och den svenska flaggan som en slags sarong. Gusten Dahlin är enligt egen utsago inte "dyngrak", men har "säkert druckit en sådär fem öl". Påhejad av Thomas Wilbacher tar han ton, och sjunger en ramsa om Sveriges högerback Mikael Lustig:

"Han springer på kanten
Han har nummer två
Han spelar i Celtic
Är usel ändå..."

I ett annat klipp har fler människor samlats till festen, och Thomas Wilbacher hoppar i poolen med kläderna på, mitt i sändning. Då är det Gusten Dahlin som håller i micken – och en ölflaska. Händelserna hör knappast hans charmigaste, kan han erkänna i efterhand. Som offentlig person var det rent av "korkat". Men han hade aldrig för sitt liv kunnat tro att det skulle få så stora konsekvenser som det fick.

Gusten Dahlin halvligger i en låg fåtölj. Blicken är fäst på innertaket, som i likhet med väggarna är klätt i ljuddämpande svart skumgummi. Mitt i det lilla rummet ormar sig tre mikrofonförsedda och böjbara stativ. Oktober 2017 börjar gå mot sitt slut och tjugoåttaåringen befinner sig i sin poddstudio på Kungstensgatan i Stockholm, bara något kvarter från Discovery Networks svenska huvudkontor.

– Här sitter vi och spelar in poddar – och kollar ohälsosamt mycket på fotboll, säger Gusten Dahlin och hasar upp sig något.

Gusten Dahlin är nästan helt finansierad av spelbolag. Förutom att vara programledare i contentproduktioner gör han den framgångsrika och bettingsponsrade fotbollspodden Tutto Balutto, som spelas in i studion ifråga tillsammans med parhästen Thomas Wilbacher. Podden kommer ut i osedvanligt rask takt – två, tre eller ibland fyra avsnitt per vecka – och de blandar mellan att sitta och hålla låda på egen hand och att ha gäster. I augusti i år noterade podden över en miljon nedladdningar, enligt dess företrädare.

– Fotboll är en oerhörd färskvara, och det händer så sjukt mycket. Det blir konstigt om Zlatan drar korsbandet på en tisdag och vi kommer ut med ett avsnitt om det måndagen efter. Vi har skjutit ner sanningen om att en podd bara ska ges ut en gång i veckan.

Intresset ligger djupt rotat i Gusten Dahlin. Anledningen till att han sitter i poddar eller tv-program och snackar fotboll handlar inte första rummet om hans dragning till media eller en dröm om att bli journalist. Allt handlar givetvis om sporten. Han passar bra in i sitt medieformat med tanke på hans förmåga att snöa in på vad som helst som har med fotboll att göra, och brodera ut sig i vad som kan kännas som en evighet. Till exempel om sin vämjelse över att inte vara supporter till en svensk fotbollsklubb, men också förundran över hur man kan hålla på två lag samtidigt, som kollegan Christoffer Svanemar: "Han har både Napolis och AIK:s klubbmärken intatuerade på sin kropp. Fascinerande. Och motsägelsefullt!". Han talar om Romas storhet, fotbollsjournalistens brister och hur synd det är om AIK som tvingas spela inför den ständigt mer än halvtomma jättearenan Friends Arena; "38 000 tomma stolar, ingen akustik och det går inte att ta sig dit."

Det är inte utan betydelse att pappa spelade i Brommapojkarna under uppväxten i Stockholmsförorten Vällingby. Eller att mamma spelade basket för den delen. "Det har varit sport och fotboll från dag ett", berättar Gusten Dahlin som tillsammans med sin bror varit dedikerad klubben Spånga IS sedan barnsben. Det såg länge riktigt bra ut fotbollsmässigt. Som femtonåring blev han uttagen till Sveriges elitläger för unga fotbollsspelare, före sin huvudkonkurrent på mittfältspositionen, numera landslagsspelaren Albin Ekdal. Men sedan gick det utför.

Han skrattar bittert åt sitt öde, drar en djup suck.

– Det här är en sån jävla rävsax. Jag brukar fnysa till om någon skyller på en gammal skada. Och den enda sanna förklaringen är nog att jag helt enkelt aldrig var bättre än division två. Men det finns också asterisker i den summeringen som är på sin plats att nämna...

Mitt i framgångarna drabbades tonåringen av två frakturer i ryggen. Återhämtningen pågick i smärtsamma två år och väl tillbaka hade han gått miste om en viktig period för sin utveckling. Han spelade trots allt upp sig igen, och gjorde flera säsonger i division två och tre. Men därefter kom nästa bakslag, när han fick foten "avsparkad". Ett tiotal ortopeder, naprapater och kiropraktorer senare tog orken slut. Han har inte kunnat spela fotboll sedan dess.

– Jag är jävligt bitter över att inte få avsluta karriären på egna villkor, men å andra sidan; hade jag haft en tillräckligt stark skalle så hade jag kanske klarat det ändå. Faktum är att det är Albin Ekdals tröja som hänger i min poddstudio, och inte tvärtom.

Istället fick han välja spår nummer två: media.

– Jag tröttnar aldrig på fotbollen, och det är ett ämne som jag måste ventilera. Det måste ut någonstans. Och när det inte gick vägen som spelare, så fick jag skaffa en annan plattform.

Under ett par tre år varvade han "bajstömning och väskkastning" på Bromma flygplats med utlandsresor och studier på Södertörns multimediala journalistutbildning.

– De marknadsförde utbildningen med att den ligger rätt i tiden – när mediehusen rör sig mot att bli allt mer kostnadseffektiva så måste de anställda kunna allt: fota, filma, redigera, göra radio och skapa tv. Men paradoxalt nog pratade varannan gästföreläsare från mediebranschen om att de inte ens hade gått någon utbildning och att de viktiga är att följa sitt inre driv, att man ska våga testa och misslyckas. Dessutom är folk i tv-branschen i regel fem plus på ett specifikt område – ingen går omkring och är tre plus på bredden. Droppen som fick bägaren att rinna över var när vi skulle bygga en app. Då sköt jag ut stolen och gick.

En krönika om AIK i sajten Fotbolldirekt blev startskottet för karriären inom media. Texten fick bra spridning och Gusten Dahlin tror att den etablerade programledaren David Fjäll, som "har örat mot asfalten" kom över krönikan. Det eftersom han kort därefter bad honom att delta som gäst i ett av hans tv-program i produktionsbolaget Dobb. Tre månader senare fick han jobb som en alltiallo på FanTV, som bland annat gör Eurotalk.

Där träffade han Thomas Wilbacher. Trots att det skiljde tio år mellan dem, och även om det knappast var en omedelbar "match made in heaven", så fanns det ändå något där. De började göra olika program tillsammans, delade en stående panel och märkte med tiden att de fungerade bra ihop.

– Men det var en av Svenska Fans grundare, Anders Nettelbladt, som fick oss att förstå att vi skulle vara en duo. Han jobbade då på Expressen TV, som storsatsade inför VM 2014. Han såg att vi tillsammans hade en bra kemi, att vi var rappa och duktiga på att interagera med tittarna – han ville ha med oss på tåget.

Sommaren 2014, mitt under mästerskapet, värvades Thomas Wilbacher till Discovery Network Sweden och Eurosport, men han fortsatte samtidigt samarbeten med Expressen. Någon månad senare följde enligt naturens gång också Gusten Dahlin, då 25 år gammal. "Vi har haft ögonen på Gusten en tid och är övertygade att han är rätt nyförvärv", konstaterade produktionschefen John Carenfelt.

Två år senare var tongångarna inte desamma.

Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic. Foto: Pressbild.

Utanför den mörka studion varvas upphängda matchtröjor med stora bildskärmar och uppradade fotbollsmagasin. Gusten Dahlin sjunker ner i en svart soffa och försöker återge dagarna som följde efter skrålandet i Expressen TV under Fotbolls-EM 2016.

– När klippet kom ut så ringde min redaktionschef på Discovery och påminde mig om att jag, trots att jag var där privat, är en offentlig person. Att fest förstås går bra – men kanske inte gärna framför kameran. Jag bad om ursäkt, sa att jag borde ha tänkt ett steg längre, och lovade att det inte skulle hända igen. Tillbaka på kontoret efter semestern upprepar jag min ursäkt, och då säger han att det hela är utagerat.

Men riktigt så var det inte. Efter ett par dagar kallas han till ett möte med sportchefen Emir Osmanbegovic. Mötet inleds barskt med meningen: "Vi kommer att avsluta ditt kontrakt".

Gusten Dahlin får stora ögon och tar ett djupt andetag.

– Alltså... Jag hade just signat två nya år. Så kommer den här kniven i ryggen. Det var inte så att jag fångades på film medan jag skallade någon eller skanderade rasism. Jag sjunger en låt om att Lustig slår långa inlägg.

– Genast efter samtalet ringer jag Thomas, som jag hade fått veta också skulle få sparken. Men innan jag ens hunnit nämna det säger han "då slutar jag med".

Chefen radade enligt Gusten Dahlin även upp ytterligare tre händelser som sammantaget lett fram till beslutet:

2014 hamnar Gusten Dahlin bredvid Sverigedemokraten som stod i centrum för järnrörsskandalen, Kent Ekeroth, på en klubb i Stockholm. Han påpekar att han skäms över honom, säger "Dra åt helvete ditt jävla rasistsvin", varpå politikernas säkerhetsvakter "hockeytacklar" honom ut från klubben. Dagens Media skrev om händelsen.

I samband med Valborgsmässoafton 2015 laddar Gusten Dahlin upp ett skämtsamt klipp på sitt låsta Instagram-konto, där han säger något i stil med att "alla har väl fingerpullat någon på Valborg". Chefen Emir Osmanbegovic råder honom att ta bort klippet eftersom "man aldrig kan veta var det hamnar". En tacksam Gusten Dahlin väljer att följa rådet.

Gusten Dahlin ska göra ett reportage med Albin Ekdal inför en fotbollsmatch som går i Eurosport. I vad han uppfattar är samråd med Discovery, skriver han även en text för Expressen på samma intervju. I efterhand menar Discovery att de aldrig gått med på att just Gusten Dahlin skulle skriva texten. Reportern låter bli att skicka faktura för jobbet.

Chefen ska samtidigt under åren ha varit uppmuntrande till att duon "vågar bryta mönster", "tar plats", är lite "kaxigare" och "vågar säga vad de tycker".

– Ett år senare sitter Emir Osmanbegovic i mötesrummet och avslutar kontraktet, samtidigt som han försöker skuldbelägga mig som en slags återfallsförbrytare. Hyckleri. De här händelserna har varit överspelade, och vi har gått vidare. Det var korkat att sjunga en ramsa på tv under semestern. Det borde jag inte ha gjort. Men det borde inte ha kostat mig mitt jobb. Och jag kan absolut inte köpa att de här händelserna ska visa på ett mönster av att jag är en stökig jävel.

– Jag visade honom och Discovery en oerhörd lojalitet genom att på hans villkor ge upp flera sätt lukrativa jobb hos Expressen, bara för att sedan iskallt bli utskickad. Jag har fått acceptera det, men jag kommer aldrig respektera det ledarskapet. Emir har också sagt till mig att om jag vill få ett jobb igen i branschen, så borde jag hålla käften om allt det här. Han kan säkert motivera det som ett råd, men det går också att se på det som ett hot.

Tiden efter avslutet upplevde Gusten Dahlin som "jävligt mörk". Det kändes både ångerfullt och orättvist, och han hade svårt att se hur han skulle återhämta sig i en bransch där det finns ytterst få jobb och det är ännu färre personer som bestämmer vilka som får dem.

– Jag behövde inte ladda mobilen för att det ringde så många sportchefer med jobberbjudanden direkt.

Men vändningen kom. Bland annat visade Mikael Lustig, personen som hejaramsan handlar om, vad han ansåg om dess innehåll; genom att sjunga den tillsammans med duon i ett avsnitt av Tutto Balutto. Dessutom fick han ovärderlig stöttningen från flickvännen, några kollegor från Discovery – och framför allt Thomas Wilbacher.

– Han visade en sådan blind lojalitet till mig. Jag har nog aldrig känt så starkt för honom som när han valde att följa med mig. Redan någon månad innan allt hände hade vi spelat in en podd-pilot, helt utan uppdragsgivare. Så vi beslutade att plocka upp det igen – och inte ge oss förrän det blev jävligt bra. Inte minst Thomas, han nöjer sig inte med något halvdant. Som jag högaktar honom för det.

Gusten Dahlin ser Tutto Balutto som sin stora revansch.

– Vi hamnade i den utsatta positionen, med de tuffa förutsättningarna, och vi har gjort något jävligt bra av det. Tidigare har jag varit rädd för att inte få några nya jobberbjudanden – i dag känner jag att det ska något riktigt bra till för att jag ska ge upp det här. Många har aldrig haft koll på detaljerna i varför vi fick sparken, utåt sett var essensen att "de var packade i tv". Men sett till startsträckan för podden är det klart att det blev ganska så sprakande. Anledningen till att vi drog igång stack ju ut. Sen finns det element i den där cocktailen jag gärna hade haft ogjort eller plockat bort, men nu blev det som det blev. Och även om jag ännu inte är där än, så strävar jag efter att en morgon vakna och känna att det där var det bästa som kunde hända.

Gusten Dahlins 5 karriärtips

- Sträva efter att bli fem plus på en sak framför att vara tre plus på mycket.
- Skaffa dig förebilder och studera/analysera dem - vad gör de så bra?
- Håll dig ajour med vad konkurrenter/branschen gör och vad lyssnare/tittare/läsare tycker.
- Stick ut. Sträva efter att producera något som antingen inte finns eller är bättre än det som redan finns/görs.
- Var sann mot dig själv och strössla inte med din tillit.

Fakta / Om Gusten Dahlin

Ålder: 28.
Bor: Sundbyberg.
Uppvuxen: Vällingby.
Familj: Mamma, pappa, storebror och sambo.
Tjänar: 373 400 kr (2016).
Karriär i korthet: Reporter, redaktör, producent och framför allt programledare från FanTV och SvenskaFans via Expressen till Eurosport/Discovery. Sedan sommaren 2016 på egna ben.
Utbildning: Livets hårda skola. Journalistik, idéhistoria och medieteknik vid Södertörns Högskola.
Medievanor: Ser nästan samtliga svenska sändningar kring fotboll. Flertalet podcasts. Twitter.
I lurarna: Peter Lemarc och svensk hiphop. För tillfället väldigt mycket Cherrie.
Lästips: DN:s Anna Bodin. Fotbollskanalens Frederic Pavlidis. Bok just nu är "Underbara dagar framför oss", Henrik Berggrens biografi över Olof Palme.
Rekommenderar: Lär dig av dina misstag, visa uppskattning gentemot dem som alltid finns där för dig och ha räksallad på hamburgare.

Extra: Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic om Gusten Dahlins uttalanden

Emir Osmanbegovic bekräftar att beslutet att riva Gusten Dahlins kontrakt med Discovery kom efter att han sjöng ramsan om Mikael Lustig i Expressen TV. Han menar att det var den händelsen som tillsammans med de tre övriga orsakerna som nämns i texten låg bakom beslutet.

– Det var en bedömning jag gjorde av den sammanlagda bilden. Gusten Dahlin är en begåvad och duktig journalist, och han har en ljus framtid i branschen. Men när man jobbar i medier måste man förstå att man är en offentlig person. Då kan man inte bete sig hur som helst, oavsett om kameran rullar eller inte. Att dessutom vara den som syns i tv-rutan, är ett privilegium som kommer med extra stort ansvar, eftersom man bygger varumärket för kanalen. Att då uppträda berusad i webbsändningar, håna och gå över gränsen gång på gång, det är inget vi kan tolerera i längden.

Enligt Gusten ska du ha sagt att "om du vill få ett jobb igen i branschen, så borde du hålla käften om allt det här". Han menar att du säkert kan motivera det som ett råd, men att det också går att se som ett hot. Stämmer det att du sa det?

– Absolut inte. Nej nej, det har jag aldrig sagt. Det jag sa var: "Om du vill jobba vidare med att kommentera och programleda, men inte vill berätta om orsaken till varför du fick gå, så är det okej". För att lättade kunna få jobb i framtiden. Jag var beredd att ta den prestigeförlusten och säga att "Gusten lämnar oss för att söka nya utmaningar". Det är inte så att arbetsgivare kastar sig över en person som offentligt berättar att "jag fick kicken för att jag var full i tv".

Slutligen ska Discovery ha uppmuntrat Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher till att "våga bryta mönster", "ta plats", vara lite "kaxigare" och "vågar säga vad de tycker". Stämmer det?

– Det låter inte som Discovery. "Kaxigare" är inte stilen vi vill ha. Att våga säga vad man tycker, absolut, men det är lite skillnad mot att sjunga ramsor om landslagsspelare full i tv. Vi vill vara folkliga och breda, vilket våra sändningar är.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev