Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Filip Nilsson

Publicerad: 11 februari 2010, 08:42

Filip Nilsson, som föreläste om F&B och independentbyråernas styrka i Cannes i somras.


Nu startar Cannes Lions ett eget pris för icke nätverksägda byråer, så kallade independentbyråer. Hur känns det?
– Min första reaktion var att det var roligt. Sedan tänkte jag på att det kan bli ganska flummiga gränsdragningar. Men det är helt klart ett tecken i tiden.

Hur menar du då?
– Förr var nätverk nödvändigt för den annonsör som ville få global distribution av sin reklam. Så är det inte längre. Idag finns många bra exempel på bra, global reklam gjord av independentbyråer. Och många av de globala annonsörerna har en  eller två independentbyråer vid sidan av sitt nätverk.
– Och Cannes är superlyhörda för trender och för vad som är viktigt för de stora annonsörerna. De vill att festivalen ska bli ett stort globalt seminarium, snarare än en reklamtävling.

Har du själv haft ett finger med i skapandet av kategorien?
– Jag har inte varit inblandad personligen. Men Network One, som är independentbyråernas organisation, har en tät dialog med Cannes så de kanske har varit med.

Är det någon skillnad på kreativitet på byråer ägda av nätverk och andra byråer?
– Inte principiellt. Men det är inget snack om att hierarkier och byråkrati inte främjar kreativitet. För de stora nätverken är det lönsamt att göra saker krångligare och slänga in mer folk i uppdraget. Då kan man fakturera större belopp och skära emellan på några gubbar till. Independentbyråer hittar ofta andra sätt att ta betalt.

Är det här en relevant lista?
– Jag vet inte. Jag är kluven. Det andas lite kvotering. Samtidigt finns det helt klart en hajp på independentbyråer. Detta sätter lampan på den hajpen och det gynnar oss. Så det är väl bara att tacka och ta emot.

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.