Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Filmen som får Dole att gå bananas

Publicerad: 16 juni 2009, 09:36

Amerikanska Dole har inte lyckats stoppa Fredrik Gerttens dokumentär Bananas från att visas på filmfestivalen i Los Angeles i helgen. Däremot har arrangörerna lyft ut filmen från tävlingen. – Det här ett specialarrangemang, eftersom de tror att det håller bättre rent juridiskt, säger Fredrik Gertten.


Fredrik Gertten. Foto: Resumé

Amerikanska bananbolaget Dole har under våren – både via advokater och PR-byråer – försökt stoppa premiären på svenske filmarens Fredrik Gerttens dokumentär Bananas som ska visas på filmfestivalen i Los Angeles denna vecka.
Försöken har skapat rubriker i internationell press.

Så sent som i förra veckan fick Sydnytt, efter ett inslag om filmen, ett mejl från en PR-byrå som hävdade filmen var en bluff.
Anledningen till Doles utspel är att filmen skildrar den rättegången för ett par år sedan där nicaraguanska bananarbetarnas stämde Dole för skador som uppkommit när de arbetade med giftiga bekämpningsmedel
Rättegången kom fram till att Dole medvetet skadat arbetarna genom att använda medlet, trots att det hade förbjudits i USA på grund av riskerna.

Trots hoten om stämning reser Fredrik Gertten till festivalen i Los Angeles
– Bolaget har redan försökt stoppa filmtrailern. Jag har fått lägga ut 50 000 kronor på amerikanska advokatkostnader. Men problemet är i första hand att det är enormt krävande.

Fredrik Gertten har ett distributionsavtal med ett amerikanskt tv-bolag inom ett public service-nätverk som når ut till alla amerikanska hushåll.
Filmen är finansierad av flera public service-bolag i Europa och ska visas på tv i flera länder. I höst får filmen biopremiär i Sverige.
Hittills har inga sponsorer dragit sig ur på grund av hotet om stämningar från Dole.

En sådan här händelse ger ju också filmen en uppmärksamhet som den inte skulle ha fått annars. Kan inte det bli positivt för filmen i slutänden?
– Jo, men jag utgick från att Dole var för en fri debatt och skulle kritisera via medierna, inte genom att skriva till både tv-bolag och arrangörerna av en filmfestival. Doles andreman har ju också öppet hotat med stämning filmen visas på festivalen. Därför har också festivalen gjort det här specialarrangemanget, att visa filmen utom tävlan, eftersom de tror att det håller bättre rent juridiskt.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.