Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Filter svarar på Sigges kritik

Publicerad: 1 april 2014, 14:49

Filters chefredaktör Mattias Göransson svarar på Sigge Eklunds kritik.

Foto: Resumé.

UPPDATERAD Sigge Eklund kritiserade tidigare i dag magasinet Filters journalistiska arbetsmetoder. Dels för att han inte fått läsa sina citat och dels för att de varit oärliga med sitt syfte. Nu svarar Filter på kritiken.


Ämnen i artikeln:

FilterSigge Eklund

Resumé skrev tidigare i dag att författaren Sigge Eklund ligger i konflikt med Filter. Efter att magasinet publicerat ett reportage om författaren och hans familj kommenterade han det i sin podcast.

Då Filter svarat på kritiken på sin webbsida blev Sigge Eklund upprörd och lade ut mailkonversationen på sin webbplats.

– I går skrev de en artikel på sin hemsida där de raljerade över att jag blev ledsen. De skrev att jag var en lögnare och att jag fått läsa citaten. Jag vill att de ber om ursäkt, sa han tidigare i dag till Resumé.  

Men nu svarar Filter på kritiken, på deras webbplats. De lägger ut ytterligare några mailkonversationer för att "de noterat att Sigges urval är alltför selektivt".

I ett av mejlen skriver Filters reporter att han vill att artikeln ska handla om Sigge Eklunds familj.  

"Även om det saknas krav på att journalister ska vara trogna sin grundidé – mycket hinner hända under ett så här långt arbetes gång – noterar den som har läst Filters text att dess innehåll överensstämmer med Marcus för Sigge deklarerade grundintentioner", skriver Mattias Göransson, Filters chefredaktör på webbsidan.

– Det är ett vagt försvar som inte säger någonting. Det Filter gör är att lägga ut det mejl jag uppfattade som väldigt otydligt. Alla som läser det kan säkert hålla med mig om det. Det avgörande är det mejl där skribenten förtydligade att artikeln skulle handla om mig och inte om min familj, säger Sigge Eklund.

I det andra mejlet Filter publicerat skrev Sigge att han "nu känner sig lugn" efter att han fått läsa sina citat.  

"I ett tidigare skede brast det i kommunikationen mellan Marcus och Sigge då denne skulle delges sina citat. Det var olyckligt. Felet uppdagades, misstaget korrigerades enligt ovan och Sigge hade därefter alltså inget att invända.", skriver Mattias Göransson.

– Misstaget korrigerades säger de, men vem hjälper det? Tidningen var redan tryckt. Jag blev lugn eftersom jag i mina vildaste fantasier var rädd för något ännu värre. Då utnyttjar man det faktum att jag är en trevlig person och försöker vända det mot mig, säger Sigge Eklund.

Men varför publicerade du inte de mejlen också på en gång?
– Då skulle jag ha kunnat publicera 60 mejl. Det intressanta är mejlet där skribenten förtydligar att han ville att artikeln skulle handla om mig.

Mattias Göransson har avböjt att kommentera annat än på Filters webbplats.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

FilterSigge Eklund

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.