Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Filters skribenter slår tillbaka mot plagiatanklagelserna

Publicerad: 27 mars 2013, 15:32

Omlaget och uppslaget i senaste Filter

I går berättade Resumé om hur Walter Repo och Michael Tjelder anser att tidningen Filter tar äran för deras nio år gamla avslöjande kring ett mord på den svenske filmaren i Papau Nya Guinea 1992. Nu svarar Ivar Andersen och Klas Lundström, frilansskribenterna bakom texten i Filter, på anklagelserna. – De kan inte ens ha läst vårt reportage, säger Ivar Andersen


Ämnen i artikeln:

Filter

I det senaste numret av magasinet Filter ingick ett långt reportage som beskrivs dra egna, nya slutsatser om mordet på den svenska filmaren Per-Ove Carlsson.

En text som frilansjournalisterna Walter Repo och Michael Tjelder reagerade starkt på. De anser att reportagets innehåll och dramaturgi är identiskt med en text som de skrev åt Café redan för nio år sedan.

– Jag är övertygad om att de här killarna vet om det här. När man har något spännande på gång och ser att det redan är gjort så får man släppa det. Ett alternativ är att komma med något nytt. Det har inte de här skribenterna gjort. De har inte tagit det vidare, sade Michael Tjelder till Resumé som tror att frilansskribenterna i Filter har "dragit en rövare" och kräver att magasinet publicerar en ursäkt.

I ett mail till Resumé svarar Ivar Andersen och Klas Lundström, skribenterna bakom "Per-Oves sista resa" i senaste Filter.

De båda skribenterna framhåller att deras undersökning inte begränsar sig till mordfallet utan även vid svenska och papuanska myndigheters agerande. De understryker att Filter-texten även presenterar nya fakta kring mordet.

Ivar Andersen och Klas Lundström punktar upp tre fakta som inte fanns med i reportaget i Café 2004:

"• Det nålsticks som upptäcktes på Per-Ove Carlssons kropp kunde inte granskas genom toxikologisk analys eftersom papuanska myndigheter dränkt kroppen i formalin. Enligt obducenten, professor Jovan Rajs, är detta det tyngsta indiciet för att Per-Ove inte begått självmord.

• UD mottog vid flera tillfällen uppgifter om att Per-Ove skulle ha mördats. Uppgifter som uppseendeväckande inte vidarebefordrades till ambassaden i Canberra.

• Det finns ett brev där en högt uppsatt OPM-ledare förklarar att hans män låg bakom mordet, och att de avrättats som straff. Brevet, som aldrig var avsett för publicering och skickades i förtrolighet, är det tyngst vägande bevis vi presenterar."

Vidare avvisar Ivar Andersen och Klas Lundström bestämt att de skulle ha kommit fram till samma slutsats kring mordet utan snarare problematiserar vi anklagelserna mot honom till skillnad från Walter Repo och Michael Tjelder, som slog fast att Michael Karet mördade Per-Ove Carlsson. I reportaget i Filter konstaterar de att det inte kan styrkas vem som mördade den svenske filmaren, bara att han blev mördad.

Varför gjorde ni reportaget?
– Det är ett gripande människoöde som vi båda kunde identifiera oss med eftersom vi har jobbat som frilansjournalister. Det finns en intressant dramaturgi med en kopnflikt som liknar Davids kamp mot Goliat. Vi tyckte att det inte funnits ngon som lyckats förvalta det här på ett tillräckligt tillfredsställande sätt, säger Ivar Andersen till Resumé

På vilket sätt har ni tagit det vidare från texten i Café 2004?
– Jag tycker att ta det vidare är fel formulering i det här sammanhanget. De pekar ut en person för att vara direkt delaktig i mordet. Känner man till konflikten så är det som sägs från båda sidor alltid partsinlagor. De problematiserar inte sina slutsatser.

– Det tyngsta handlingen som vi har kommit över är ett brev som skrevs där en högt uppsatt inom OPM. Det styrker att han har blivit mördat, men det går aldrig att fastställa vem som utförde mordet.

– Jag blev förvånad över deras anklagelser, men förstod ganska snabbt att de inte kan ha läst vårt reportage eftersom de bland annat hävdar att vi har pekat ut samma person som mördare. Vi problematiserar snarare att de överhuvudtaget namnger en person som mördare. Hade de publicerat samma historia kring en svensk händelse hade de blivit stämda för förtal. Deras anklagelser beror förmodligen på okunskap och regionen och att de inte har läst vår text.

Varför tror du att de reagerar som de har gjort?
– Jag vet inte, de hävdar att vi har stulit deras teori. Men i ljuset av vårt reportage går det att se vilka journalistiska misstag de har begått. Vi övervägde att ta med deras reportage i vår text som ett exempel på hur man inte bör bedriva journalistik i den här regionen. Våra texter skiljer sig när det kommer till källkritisk analys och journalistisk etik.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Filter

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.