Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fintechbolagets annorlunda grepp – använder mikroinfluencers för att bygga miljonräckvidd

Publicerad: 18 oktober 2019, 11:45

Under hashtaggen #notoloansharks på Instagram ligger 100 identiska inlägg.

100 profiler som publicerar identiska inlägg vid exakt samma tidpunkt – det var greppet när fintechbolaget Anyfin ville testa att bygga räckvidd med hjälp av influencers. Enligt marknadschef Mimmi Grafström ser Anyfin stor effekt.


Ämnen i artikeln:

Influencer marketingKlarna

Anyfins affärsidé är att genom AI hjälpa sina kunder att sänka lånekostnaderna. I våras inledde fintechbolaget ett samarbete reklambyrån Acne och i slutet av augusti presenterades det nya kommunikationskonceptet som kretsar kring "talesdelfinen" Delfi som ska hjälpa användarna att hålla sig borta från diverse lånehajar.

I dagarna lanserade Anyfin en gerillakampanj inom konceptet utanför sina konkurrenters huvudkontor. Utanför exempelvis Klarna, Qliro och Re:members kontor har man satt upp skyltar som varnar för att det finns lånehajar i området. Varningen har även dykt upp när man söker på exempelvis "Klarna kontakt".

LÄS MER: "Anyfin pikar konkurrenterna – varnar för 'lånehajar'"

En del av kampanjen består av en okonventionell influencer marketing-kampanj, där Anyfin går emot det traditionella sättet att jobba med influencers. Istället för att satsa på personligt tilltal gentemot profilernas följare har Anyfin satsat på att bygga räckvidd. Det genom samarbeten med 100 influencers, de flesta mikroinfluencers men även en del större profiler såsom My Martens och Happy Jankell, som alla har publicerat identiska inlägg vid precis samma tidpunkt under hashtaggen #notoloansharks. Greppet har väckt kritik hos bland annad Bloggbevakning, som frågar sig om det är "pengarna i sjön" för Anyfin.

– Vi har tidigare jobbat med influencers enligt det standardiserade sättet, alltså genom att jobba med ett personligt tilltal och hitta en unik story i förhållande till profilens följare. Men nu ville vi testa att använda influencers på ett annorlunda sätt i samband med den stora push vi skulle göra. Det innebär att vi här använder kanalen nästan som frekvensmedie och är extremt tydliga i vårt budskap, säger Mimmi Grafström, marknadschef på Anyfin, till Resumé.

Planen är att nå tre miljoner följare genom de 100 medverkande profilerna.

– Själva idén med kampanjen var att jobba med influencer marketing som en räckviddskanal för att få ut budskapet. Vi har inte sett att någon annan gjort det tidigare, och tänkte att det skulle vara intressant för oss att hur hur mottagandet skulle bli när vi gick emot de generella reglerna som finns kring att jobba med influencers, fortsätter Mimmi Grafström.

Att greppet har väckt frågetecken är Anyfin enligt Mimmi Grafström rätt nöjda med, eftersom det debatten på många håll har landat i en diskussion om konsumentkrediter.

– Om du tittar i kommentarsfältet hos Bloggbevakning så har folk faktiskt börjar diskutera skillnaden mellan till exempel Anyfin och Klarna, och det var där vi ville att debatten skulle hamna.

Har ni hunnit se några andra effekter ännu?
– Ja, för oss har kampanjen skapat jättemycket effekt. Kampanjen bestod ju av flera olika delar, men vi har sett en enorm effekt på konkreta KPI:er såsom trafik till sajten och ökat flöde av frågor till vår support kring vår produkt och skillnaden mellan oss och andra aktörer. Det här har väckt mycket mer intresse än våra vanliga influencer-kampanjer.

– Vad vi bland annat har märkt är att vi har fått bättre exponering tack vare att vi lade ut inläggen vid andra tidpunkter än vad som rekommenderas av profilerna. Influencers brukar rekommendera att man lägger ut samarbeten vid till exempel klockan 18.00 när profilen i fråga har mest views, men det betyder ju att alla andra också lägger ut sina samarbeten då. Där har vi försökt att jobba lite banbrytande, här gick vi live klockan 09.00 på morgonen en onsdag, vilket gick emot alla rekommendationer.

Hur tänkte ni kring riskerna som det här annorlunda greppet kom med?
– Hela kampanjen är ju gerillabaserad – skyltarna som vi har satt upp utanför våra konkurrenter har vi till exempel inte tillstånd för. Det fanns och finns fortfarande många risker med kampanjen, men vi vägde fördelarna mot de eventuella konsekvenserna. Även om det här skulle slå tillbaka på oss och vi skulle få massor av kritik var planen att vända det till den egentliga debatten kring konsumentkrediter.

Kommer det här påverka era kommande influencer marketing-kampanjer?
– Nej, vi kommer inte börja använda kanalen på det här sättet framöver. Nu fanns det en möjlighet för oss att göra någonting nytt som inte gjorts tidigare, men vi ser det inte som ett långsiktigt marknadsföringsknep. Här såg vi det som ett disruptivt sätt att slänga om en mediekanal som annars har ett väldigt tydligt tillvägagångssätt. Men framöver kommer vi satsa på ambassadörskap som är mer skräddarsydda. Så det kommer inte vara en taktik som vi har från och med nu.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

Influencer marketingKlarna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.