Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler jobb inom kultur och media 2019

Publicerad: 19 december 2018, 09:05

Sysselsättningen inom kultursektorn ökar för tredje året i rad, med 400 personer 2019. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för nästa år.


Arbetsförmedlingen skriver upp sin prognos för 2018 till 800 nya jobb inom kulturbranscherna. Även 2019  kommer antalet sysselsatta att växa i något lägre takt, med 400 personer.

– Vi har ett tydligt trendbrott inom kulturbranscherna, med ökad sysselsättning flera år i rad. Samtidigt är arbetsgivarna fortsatt försiktiga med att anställa, sysselsättningsökningen gäller nästan bara uppdragsbaserade jobb, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i en kommentar.

Prognosen bygger på intervjuer med arbetsgivare i kulturbranscherna och visar att filmbranschen har starkast förväntningar på en fortsatt ökad efterfrågan under nästa år. Det görs mer film och tv-serier, något som innebär högre sysselsättning i form av kortare uppdrag i samband med inspelningar. Parallellt har arbetsgivarna inom kultursektorn liksom andra branscher allt högre krav på digital och teknisk kompetens. Men också kunskaper inom marknadsföring även för yrkesgrupper utanför kommunikationsbranschen.

Arbetslösheten fortsätter att minska inom Arbetsförmedlingen Kultur Media. I slutet av 2019 väntas 2 100 personer vara inskrivna som arbetslösa, jämfört med 2 300 i år.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.