Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera Chimneybolag försatta i konkurs – nu svarar svenska vd:n

Publicerad: 28 november 2018, 13:26

UPPDATERAD: Chimneys verksamheter i Berlin, Frankfurt, Mannheim och Köpenhamn har försatts i konkurs. Strax innan konkursansökningarna lämnades in bytte bolaget namn på alla berörda bolag.


Ämnen i artikeln:

Chimney

Produktionsbolaget Chimney har verksamheter över hela världen, men huvudkontoret har sitt säte i Sverige. Förra året omsatte koncernen drygt 388 miljoner kronor med en blygsam nettomarginal på 0,83 procent.

En av de marknader där man haft en stor del av sin verksamhet är Tyskland där man etablerade sig 2012. Chimney har bland annat haft verksamhet i Berlin, Frankfurt och i Mannheim – tre verksamheter som tidigare i år försatts i konkurs. I samband med att dotterbolagen lämnade in sina konkursansökningar hävdade Chimneys tyska vd  Florian Korn att konkurserna inte skulle påverka den löpande verksamheten utan snarare skulle ses som en omstrukturering av företagen.

– I Tyskland började vi för ett antal år sedan satsa på VFX för långfilm i större skala och investerade i bolag i Frankfurt och Mannheim. Att göra VFX i Tyskland är svårt eftersom det är en enorm internationell konkurrens och prispress, vilket även slog hårt mot oss och andra branschkollegor som exempelvis Trixter som lämnade in en konkursansökan samma vecka. Efter att under lång tid investerat stora belopp för att få verksamheten på fötter försökte vi få till en rekonstruktion, vilket misslyckades så tyvärr tvingades vi sätta delar av verksamheten i konkurs, säger Henric Larsson, vd för Chimney Sverige, till Resumé.

– Vi finns dock kvar i Tyskland med vårt marknadsförings- och kommunikationserbjudande med Berlin som utgångspunkt.

Tidigare i höst lämnade även Chimney i Köpenhamn in en konkursansökan, trots att man bara några månader tidigare fått ett stort tillskott av kapital från moderbolaget The Chimney Pot AB. Chimney Köpenhamn bedömde då att kapitalet skulle räcka till och med den 30 juni 2019.

– I Danmark har vi kämpat i många år och investerat mycket tid och pengar för att få verksamheten att lyfta. Vi hade en plan för att genomföra en rekonstruktion av verksamheten, men som inte visade sig vara möjlig att genomföra för personalen som var kvar orkade inte vilket jag har förståelse för, därför blev tyvärr konkurs enda utvägen.

Enligt uppgifter till Resumé valde dock The Chimney Pot AB valt att byta namn på alla de dotterbolag strax innan ansökningarna lämnades in, detta för att undvika sammankoppling med varumärket Chimney.

I Danmark hävdar anställda och leverantörer att man efter konkursen inte fått betalt för utförda tjänster, varför de förbereder rättsprocesser mot flera av styrelseledamöterna. Bland styrelseledamöterna finns bland annat Chimneys svenska vd Henric Larsson, koncernens CFO Gustav Kask, Chimney Köpenhamns byråchef Niclas Höggren och koncern-vd:n Michal Kalinowski. Samtliga säger att de inte känner till uppgiftern.

Hur kommer det sig att er danska verksamhet inte betalt anställda och leverantörer efter konkursen?

– Som i alla konkurser drabbas både medarbetare och leverantörer negativt, vilket vi under hela processen gjort vårt yttersta för att minimera och något som vi verkligen beklagar. Det är rent ut sagt skittråkigt, säger Henric Larsson.

I en tidigare version av artikeln hävdades att rättsprocesserna mot Chimneys företrädare redan inletts, något som inte stämmer.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Chimney

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.