Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FLX anklagas bryta mot svensk lagstiftning i upplysning till IVO

Publicerad: 21 juli 2022, 12:13

Foto: marcoventuriniautieri via Getty / Faksimil / Jessica Gow/TT

UPPDATERAD. En person anklagar produktionsbolaget FLX för bristande rutiner kring coronaprovtagning i samband med inspelningen av en Amazon Originals-serie, i ett tips till IVO. Men enligt produktionsbolaget kommer uppgifterna från en person som saknar insyn.


Ämnen i artikeln:

FLXFelix HerngrenAmazonProduktionsbolagNyheter

Enligt en upplysning som skickats in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, så brister produktionsbolaget FLX i sin hantering av covid-19-provtagning. Enligt uppgiften så hanteras provtagningen inte av utbildad personal, det finns inga rutiner för att lagen om patientsäkerhet följs, och det sker med bristande rutiner för integritet. Det är i samband med produktionen av en Amazon Prime-serie som provtagningen utförs, enligt upplysningen som nyhetsbyrån Siren var först med att uppmärksamma.

Anmälaren menar att produktionsbolaget inte vill anlita registrerade vårdgivare på grund av kostnaden, och att det därför sköts av en anställd inom produktionen, som ska sakna licens från IVO och försäkring. 

Enligt FLX så rör det sig om helt felaktiga och ogrundade uppgifter, och man har en sjuksköterska som ansvarar för provtagningen. Enligt FLX så kommer tipset från en person som saknar insyn i hur produktionen sköts.

Hur arbetar ni med covid-provtagning?
– Arbetsgivare har ett generellt ansvar att motverka spridning av smittsamma sjukdomar på arbetsplatsen. Som en försiktighetsåtgärd och för att säkra arbetsmiljön för vår personal har vi beslutat att efter samtycke och på frivillig basis egentesta personal och medverkande i projektet. Vi har en anställd sjuksköterska som ansvarar för att analysera testerna, meddelar producent Anna Carlsten via mejl.

– Som företag följer vi föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete som gäller för alla arbetsgivare. Vi genomför och följer upp verksamheten för att förebygga olyckor och ohälsa. I varje produktion utses ett fackligt ombud och ett skyddsombud. 

I maj meddelade Amazon att FLX fått uppdraget att producera den första svenska Amazon Originals-serien ”Toppen”. På rollistan finns bland andra Sissela Benn, Klara Hodell Risberg och Robert Gustafsson.

FLX grundades av Felix Herngren, som 2019 sålde en majoritet av produktionsbolaget till Bonnier.

Upplysningen har inte behandlats av IVO. 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.