Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

För första gången – Facebook redovisar svenska intäkterna

Publicerad: 30 juli 2019, 11:06

Facebook har för första gången redovisat sina intäkter på den svenska marknaden. Bokslutet som Di Digital tagit del av visar att man 2018 betalade ännu mindre i bolagsskatt än man gjorde 2017.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Skatteplanering från nätjättar som Google och Facebook har de senaste åren renderat i stark kritik från mer lokala medieaktörer. Uppläggen är inte olagliga men eftersom bolagen utnyttjar ett kryphål i den irländska lagstiftningen samt att de påverkar de lokala mediemarknaderna i stor utsträckning menar kritiker att Google och Facebook har ett moraliskt ansvar att betala skatt i de länder de är verksamma i. Även en del politiker har kritiserat bolagens upplägg och i Frankrike har man nyligen drivit igenom nya lagar som gör att de framöver kommer betala skatt baserat på omsättning, snarare än vinst, i landet.

I Sverige bedömmer Myndigheten för radio, press och tv att cirka två tredjedelar (12,4 miljarder) av alla digitala medieinvesteringar går till Google och Facebook.

I slutet av 2017 hävdade Facebook att man skulle anamma en mer lokal modell och även redovisa sin ekonomi på respektive marknad. Vad man dock inte tar med i beräkningarna är omsättning genererad via plattformens självbetjäningsverktyg för annonsering, ett verktyg som genererar lejonparten av Facebooks annonsomsättning. De intäkterna bokförs precis som tidigare genom Facebook på Irland.

Nu har Di Digital lyckats lägga beslag på dotterbolaget Facebook Sweden AB:s bokslut, ett bokslut som är mer heltäckande än tidigare. Bokslutet visar bland annat att bolagets omsättning steg från 113 miljoner kronor (2017) till 758 miljoner kronor (2018). Det nya upplägget började dock gälla den 1 juli, varför den totala årsomsättningen bör landa kring det dubbla.

Rörelseresultatet landar enligt Di Digital på 18,4 miljoner kronor vilket i sin tur innebär att Facebook i bolagsskatt betalar 6,8 miljoner kronor, hundratusen kronor mindre än vad man gjorde 2017.

Noterbart är även att Facebook mottagit drygt 100 miljoner kronor i etableringsstöd när man anlade sin serverhall utanför Luleå. Regeringen och dåvarande energiminister Annie Lööf (C) motiverade bidraget med att etableringen var "strategiskt viktig och skulle marknadsföra regionen och Sverige".

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.