Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Före detta PO vill ha tillbaka en jurist på tjänsten

Publicerad: 11 mars 2008, 07:47

Landets första pressombudsman Lennart Groll går idag ut i DN Debatt och kraftigt kritiserar den pressetiska utvecklingen i Sverige.
” PO uppträder snarare som en deltagare i den allmänna debatten än som någon som aktivt påtalar pressetiska övertramp ”.


Enligt Lennart Groll, som var PO från 1969-1979, har tidningspressen tidigare varit vägledande vad det gäller självsanering, men på sista tiden har något hänt. På DN Debatt idag, tisdag, riktar han stark kritik mot en allt mer osynlig PO.

Bland annat skriver han att en vanlig uppfattning är att pressetiken blivit sämre trots de åtgärder som tas. Samtidigt påpekar han att antalet anmälningar inte ökar.
” Det tyder på att en sådan anmälan inte uppfattas som en tillräckligt intressant möjlighet av dem som känner sig illa behandlade i tidningar.”

Lennart Groll ställer sig därefter frågan: Vilken roll bör PO ha”.
Groll själv, liksom hans två efterföljare, var jurist i grunden. Sedan dess har tjänsten innehafts av tidningsmän och journalister.

” Min uppfattning är att PO vid tillkomsten 1969, då jag själv tillträdde tjänsten, avsågs få en åklagarliknande funktion motsvarande den som utövas av JO och andra statliga ombudsmän.” Han fortsätter.
” Det säger sig självt att en fristående jurist utan tidigare bindning till tidningar kan vara mer fristående och oberoende i sina bedömningar. Ett intryck är att PO numera fått en annan framtoning och mer uppträder som deltagare i den allmänna debatten än som någon som aktivt påtalar pressetiska övertramp.”

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.