Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Försäljningen går som tåget"

Publicerad: 31 augusti 2010, 14:04

Bengt Ericsons bok ”Den nya överklassen” hyllas och säljer slut i många affärer.


truefalse

– Ja försäljningen går som tåget. Jag såg till min glädje att den låg etta på både Bokus och Adlibris. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Det kan ju bero på bra recensioner ...

– De har varit översvallande. Tydligen har jag lyckats slå an rätt sträng.

Varför skrev du boken?
– Under 90-talet blev jag varse en tilltagande amerikanisering av företagens belöningssystem. Men det som var en årslön för vd på 90-talet är ju en månadslön i dag. Plus alla bonusar, som är ett trubbigt belöningsinstrument. Det har skapat en helt ny överklass, som sällan är värda sina ersättningar.

Det är en hård dom över många av näringslivets 18-taggare?
– Se det som en sammanfattning av en 40 år lång karriär som ekonomijournalist då jag träffat de flesta av de stora. Jag kanske låter som en moralgubbe, men egentligen är det en bred social kartläggning.

Måste det till en bok, kan inte ekonomijournalisterna sköta den granskningen?
– Nja, när jag började på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning på 60-talet stod GP:s journalister i givakt för redarna. På 70-talet blev ekonomijournalistiken mer radikal, vilket starten av DI bidrog till. På 80-talet gav Henrik Frenkel i VA bevakningen av näringslivet ett helt annat nytt tonfall, välresearchat och välskrivet.

Men när förföll bevakningen?
– Efter sekelskiftet kom joltighet, svassande och kamaraderi in i bevakningen. Möjligen beror det på bekvämlighet eller en rädsla för att få kritik. Men journa­listens enda ansvar är läsarens intresse. Och det är naturligt att bli utskälld ibland av dem man bevakar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.