Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forsman får betalt för Brindfors annons

Publicerad: 6 augusti 2009, 14:08

Favorit i repris. När IKEA anlitar Forsman & Bodenfors plockar de fram konkurrenten Lowe Brindfors annons från 1992.


Ämnen i artikeln:

Lowe BrindforsForsman & BodenforsIkea

Annonsen som bland annat publicerades i DN och Svenskan igår.

Under det tidiga 90-talets lågkonjunktur i Sverige deklarerade Ikea ”Nu vänder det!” i en stor printkampanj. Brindfors stod för utförandet och copyn räknar bland annat upp vad man kan köpa på Ikea för 25 kronor.

I veckan valde Ikea att använda annonsen igen. Bakom den repriserade annonsen står IKEA:s nuvarande byrå Forsman & Bodenfors. De har lagt till viss text under den gamla Brindforsannonsen, bland annat om vad man får för 25 kronor på Ikea i dag.
– Eftersom vi befinner oss i ett liknande läge i dag vill vi ingjuta hopp hos svenska folket. Vi vill visa att vi är ett bra alternativ i tuffa tider, vissa av våra erbjudanden är till och med ännu bättre i dag, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea.

Betalar ni Brindfors för annonsen nu när ni kör den igen?
– Nej, den äger vi.

Men Forsman & Bodenfors får däremot betalt. Enligt Fredrik Jansson, kreativt ansvarig för Ikea på F & B, ingår den repriserade annonsen i byråns årsavtal med Ikea.
– Vi har kollat med Brindfors, jag är inte säker men tror att det kanske var Hasse Brindfors som låg bakom annonsen, säger Fredrik Jansson.

Ikea har ökat sina reklaminvesteringar med 45 procent under årets första halvår jämfört med i fjol, enligt Sifo reklammätningar.
– Vi satsar mest på är sociala medier, till exempel Sveriges tröttaste tävling. Med ökad interaktivitet i med våra kunder lär vi oss mer om olika kundgrupper. Man kan säga att vi blir ännu bättre i tuffa tider. Men självklart är inte heller vi oberörda av krisen, säger Ylva Magnusson.

Klara Ledin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.