onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förtalsutredningen klar – Cissi Wallin kan åtalas nästa vecka

Publicerad: 21 september 2018, 05:56

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

De rättsliga efterspelen post-metoo fortsätter, Instagram tillåter gif:ar och EU varnar Facebook för ytterligare böter, det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

Fredrik VirtanenCissi Wallin

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Efter att Cissi Wallin hösten 2017 gick ut och anklagade Fredrik Virtanen för våldtäkt svarade den tidigare Aftonbladet-krönikören med att anmäla både henne och de stora mediehusen, som rapporterade om frågan, för grovt förtal. Redan 2011 hanterades anklagelsen rättsligt då förundersökningen lades ned efter bristande bevis. Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Nu är förtalsutredningen färdig och enligt Viktoria Thörnqvist, som lett förundersökningen, väntas åtal väckas nästa vecka. Thörnqvist säger till Expressen att åtal kommer väckas om inget oväntat dyker upp.

Cissi Wallin har hela tiden sagt att hon står för sina uttalanden, oavsett om hon kommer att straffas i rätten för dem.

– Jag och mitt ombud avvaktar slutgiltigt besked från åklagare. Men jag tycker inte att man ska bli fälld och stämplad som en brottsling när man själv berättat om ett grovt brott man utsatts för. Ska brottsoffer vara stämplade till evig tystnad? Det tycker inte jag, säger Cissi Wallin till Expressen.

LÄS MER: Cissi Wallin: "Därför outade jag Fredrik Virtanen"

LÄS MER: Fredrik Virtanen: "Det går inte att gå vidare"

Instagram utökar chatfunktionen

Varumärkens vara eller icke vara i de sociala plattformarnas chatkanaler är omdiskuterat, är det för påträngande eller ett bra sätt att få kontakt med sin målgrupp? Nu står det klart att både användare och varumärken får nya sätt att uttrycka sig på via Instagrams chatfunktion. I ett pressmeddelande skriver Facebook-ägda Instagram att man nu kommer kunna skicka rörliga gif-filer via chaten. Precis som på andra plattformar får användarna söka upp valfri gif via en extra sökfunktion i chaten.

EU varnar Facebook om böter på grund av vilseledande användaravtal

Det senaste året har EU varit på något av ett korståg mot de stora internetjättarna. Både Google och Facebook har fått dryga böter.

Nu varnar Europakommissionen Facebook för ytterligare böter på grund av bolagets användaravtal, vilket kommissionen anser är vilseledande. Speciellt gäller det information om hur Facebook samlar in data om sina användare. Věra Jourová, europakommissionär med ansvar för konsumentskydd, säger till The Guardian att hon haft en dialog med Facebook i två år och att hon nu vill se resultat.

– Om vi inte ser några framsteg innan årsskiftet kommer vi titta på vilka sanktioner som kan bli aktuella, säger hon.

Streamingplattformen Twitch blockad i Kina

Amazonägda Twitch är e-sportcommunityts absoluta centrum där professionella spelare och framstående profiler streamar när de spelar. Nu har streamingplattformen blockerats av den kinesiska staten. Blockeringen kommer efter att appen ökat i popularitet i samband med de Asiatiska mästerskapen i e-sport, det rapporterar The Verge.

De prisades under Radiodagen

Under gårdagen gick Radio- och poddagen av stapeln, anordnad av Radioakademin. Mot kvällen delades även Guldörat, som går till framstående profiler inom radio- och poddbranschen ut, Bland annat kammade Mix Megapols Gry Forsell hem priset som årets kvinnliga programledare medan den manliga motsvarigheten vanns av Erik Blix på P4.

Årets hederspris gick till den gamla radioklassikern Hassan i P3, som programleddes av Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

Läs om alla vinnare här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev