Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortfarande en uppskattad krönikör

Publicerad: 4 oktober 2011, 14:14

Marcus Birro sparkades från TV4:s Kvällöppet efter kandidaturen till partiledarposten för KD. Samarbetet med hans andra arbetsgivare, Expressen – som också var först med att uppmärksamma både kandidaturen och avhoppet, påverkas dock inte av händelserna.


Ämnen i artikeln:

Marcus BirroThomas MattssonExpressenTV4

Thomas Mattsson och Marcus Birro. Foto: Björn Elgstrand/ Emma Jäderström

Tidigt i går rapporterade Expressen om att Marcus Birro kandiderar till partiledarposten för Kristdemokraterna. Bara timmar senare drog han tillbaka sin kandidatur efter att TV4 hotat med att sparka honom från Kvällsöppet. Något man till slut valde att göra ändå – skadan var redan skedd menade man. Marcus Birro riktade efter avskedet stark kritik mot TV4.

Enligt Marcus Birro ska även Expressen ha uttryckt farhågor för hans framtid där.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson menar att tidningens samarbete med Marcus Birro inte har påverkats:
– Nej. Marcus Birro kandiderar ju inte längre till att bli KD-ordförande, så då kan han fortsätta som fristående skribent. Det är ju heller inte ovanligt med tunga namn som Maria Wetterstrand och Pär Nuder i Dagens Industri eller Thomas Bodström i Aftonbladet, och i jämförelse med dem var ju Marcus partipolitiska karriär något kortare. Men han är fortfarande en uppskattad krönikör.

Thomas Mattsson vill inte kommentera huruvida det var rätt av TV4 att låta Marcus Birro lämna Kvällsöppet.
– Jag har ingen kunskap om hur diskussionerna gick mellan TV4 och Marcus, vilka överenskommelser som fanns sedan tidigare och hur deras uppgörelse ser ut nu.

I ett brev till valberedning skrev Birro "Även Expressen har uttryckt farhågor om min framtid där om jag fortsätter med min kandidatur", hur tänkte ni kring en eventuell kandidatur?
– Nyhetsdesken har en ständigt pågående diskussion med våra krönikörer, och om någon vill bli partiledare för en del av regeringsunderlaget är det rimligt att man diskuterar det.

Har du pratat med honom efteråt? Vad säger han om Expressens rapportering?
– Jag har talat med Marcus Birro och han hade inget att säga om Expressens rapportering. Som politiskt intresserad är han säkert medveten om att tidningen nyhetsbevakar alla partiledarstrider.

Hur tänker du kring er rapportering av händelseförloppet?
– Förra veckan scoopade vi med William Petzälls avhopp från SD och nu fick uppgifterna om Marcus Birro bra genomslag i många medier, så jag är förstås nöjd med att Expressen har egna nyheter. Vi var först med Birros KD-kandidatur och sedan med hans avhopp, mer kan man väl knappast begära, va?

Christian Ström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.