Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förtroenderas för Röda Korset

Publicerad: 30 juni 2009, 07:58

Andelen svenskar som har stort förtroende för Röda korset har rasat från 40 till 25 procent sedan Johan af Donner häktats misstänkt för grovt bedrägeri. Det visar organisationens egna mätningar: – Pengarna får vi nog tillbaka, men förtroendeskadan tar tid att läka, säger ordförande Bengt Westerberg.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenJohan af DonnerRöda KorsetBengt Westerberg

Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg. Foto: Andreas Elgstrand

Bengt Westerberg delade i går ut Röda korsets journalistpris till Sveriges Radios reporter Randi Mossige-Norheim och intervjuade själv pristagaren. Sedan slår han sig ner i ett hörn och talar ut om bedrägerierna:
– Ja, vi har observerat liknande misstänkta fakturor hos en annan leverantör. Det handlar om 170 000
kronor. Vi samarbetar med polisen, men internt har vi nu gjort allt vi kan. Vi har gått igenom våra fakturor och kontrollerat om vi fått varorna eller tjänsterna och hittar inget mer.
– Men Johan af Donner har betalat för rådgivning och sånt är svårt att kontrollera. När han fått frågan har han sagt att han fått goda råd för pengarna. Och han visste precis hur stor attesträtt han själv hade. Och om någon ifrågasatte en räkning ordnade han snabbt en kreditfaktura.

Röda korset har ansökt om betalningssäkring för 2,7 miljoner av Johan af Donners tillgångar.
– Jag hoppas att vi får tillbaka alla pengar. Han har ju den dyra lägenheten, han har sommarstuga, om
han har kontanter vet jag inte. Vi har också en försäkring mot kriminalitet upp till fem miljoner kronor.
– Ekonomiskt kan vi gå skadeslösa ur det här, men det har tärt på vårt förtroendekapital. Det är svårt att säga hur biståndsviljan påverkats, men våra egna mätningar visar att ”stort förtroende” fallit från 40 till 25 procent. Sånt tar tid att läka.

Röda korsets generalsekreterare Christer Zettergren bekräftade i går för Resumé att den tidigare ledningen under Peter Örn fått varningsbrev om Johan af Donner. På plats i Visby medger Peter Örn:
– Ja, jag kände till brevet. Men tala med Christer Zettergren om det.

Bengt Westerberg är förvånad:
– Nu vet du mer än jag. När Johan af Donner anställdes 2004 hade han det bästa track record från Cancerfonden och fina vitsord av deras chef Marianne af Malmborg. Om andra har drabbats före oss och tigit om det är det illa, då har han sluppit undan. Sedan har det även drabbat oss.
– Och Johan af Donner har presterat väldigt bra resultat också. Alla är vi ju både och, som sol-och-vårare kan vara. Jag kände honom inte som person, han drog ärenden för mig eller i styrelsen. Jag kände inte till hans enorma lägenhet, att han hade en son på Lundsberg, vilket är väldigt dyrt, eller att han levde ett dyrt liv på cirka 60 000 i månaden.
– Naivt? Nej, jag skulle inte säga det.

Röda korset har 499 medarbetare till och jag vet inte var de bor eller vilka skolor deras barn går i.
– Det som hänt oss är förskräckligt, men inte unikt. Det är svårt att till 100 procent skydda sig mot en
person med brottsliga avsikter. Han sålde en story om att han arbetat med rådgivning och bara brutit mot våra interna regler.

Vad säger du till dem som nu tvekar att skicka sin hundralapp i månaden till Röda korset?
– Att jag har all förståelse om de tvekar. Men att inga pengar försvinner.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.