Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fotbollsbråket nära lösning

Publicerad: 20 januari 2009, 15:44

Rättighetsbråket mellan Kentaro, TV4 och Canal Plus är av allt döma nära en lösning - om det  inte redan är löst. TV-matcherna för Allsvenskan i vår är redan klara. 
– Den elake kan kanske säga att vi chansar, men vi tror ändå att vi är… ganska nära, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande för Svenska Fotbollförbundet.


Ämnen i artikeln:

TV4Canal PlusKentaro

Rättighetsstriden mellan Canal Plus och Kentaro har varit en följetong i medierna under hela 2008.
När TV4 köpte Canal Plus i början av sommaren innebar det också att vd Jan Scherman måste ta dubbla hänsyn i en konflikt med motsatta intressen.
Canal Plus har stämt Kentaro för sitt avtal med just TV4.

Men spelprogrammen på de allsvenska klubbarnas hemsidor tyder på att en lösning på rättighetskonflikten mellan Canal Plus och Kentaro är mycket nära – om inte redan klar.  

På Elfsborgs hemsida står bland annat:
”Årets premiärmatch kommer att bli mot Hammarby som vi tidigare berättat om här på hemsidan. Nu är det klart att matchen kommer spelas lördag den 4 april klockan 16.00. Detta sedan TV 4 valt sina matcher och vi kommer bli först ut av alla matcher i årets upplaga av allsvenskan.”

Lars Åke-Lagrel
l, ordförande för Svenska Fotbollförbundet, bekräftar för Resume.se att tv-sändningarna för de elva första omgångarna redan är klara.
– Vi har bestämt vilka som ska gå i TV4 och vilka som ska gå i Canal Plus, säger han.
Han vill själv inte göra några uttalanden om förhandlingsläget med hänvisning till att förbundet inte är en förhandlande part.

Men det går väl knappast att tolka på annat sätt än att parterna kommit överens?
– Man kan väl säga att de håller på! Men läget är i alla fall så positivt att vi kan fastställa vilka matcher som ska gå under våren. Både TV4 och Canal Plus har verkligen slitit för att hitta en uppgörelse. Jag kan inte säga hur nära de är, men jag är för min del väldigt positiv och nöjd.

Men varför gå ut med ett spelprogram om det inte är klart?
– Den elake kan kanske säga att vi chansar, men vi tror ändå att vi är… ganska nära. Men jag ska inte säga mer eftersom två andra parter förhandlar. Och jag kan inte garantera någonting.

TV-avtalet är fotbollsförbundets viktigaste externa intäktskälla och utgör grunden i elitklubbarnas ekonomi. 

Resume.se har utan framgång sökt både TV4:s sportchef Hans Pekkari och TV4:s vd Jan Scherman för en kommentar.
Resumé försökte redan i december få Scherman att berätta vilken lösning han såg på konflikten.
– Det är enda frågan som jag inte tänker svara på, eftersom det kan försvåra utfallet av den lösning som det finns alla förutsättningar att uppnå. Och det vore ju trist. Jag måste ringa några samtal först, svarade han då med ett snett leende.

Både Gunnar Gidefeldt, TV4:s kommunikationsdirektör och Per Borgklint, vd för Canal Plus, säger till Resume.se att de inte vill ge några kommentarer.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

TV4Canal PlusKentaro

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.