Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frågan alla vill slippa

Publicerad: 4 juli 2010, 14:13

Borg kan bli veckans mest omdiskuterade person. Men inte Anders Borg utan Per Borg. Inför att ”Borgkommissionen” släpper sin rapport på tisdag har skyttegravarna redan börjat grävas. Och det här är frågan partierna helst vill slippa i valrörelsen.


Frågan om vem som ska betala framtidens välfärd är en het potatis som politikerna helst vill undvika i valrörelsen. (Foto: Colourbox)

Allt är bäddat för strid. Det finns de som hävdar att begravningen av svenska välfärdsstaten kommer att inledas i S:ta Carins kyrkoruin på tisdag klockan 12.00.

Bara arrangörssamarbetet har höjt blodtrycket rejält hos vänsterdebattörer: vänstersmedjan Arena Idé samverkar med högersmedjan Timbro. Och det om välfärdens framtida finansiering.

Redan innan någon läst en rad ur den drygt 50-sidiga rapport som presenteras på tisdag har den avfärdats: ”Tongivande debattörer, borgerliga opinionsbildare och tankesmedjor påstår att vi i framtiden inte kommer att kunna finansiera välfärden gemensamt”, skrev de rödgrönas Välfärdsgrupp på SvD:s Brännpunkt för en månad sedan.
– Vi och Timbro medverkade på SKLs regionala konferenser 2009, och fann att vi hade en gemensam syn på välfärdens finansiering som ett problem. Och det här är en fråga som partierna inte vill ta i, mer än kommunpolitiker, men det är ingen valvinnarfråga, säger Boa Ruthström, chef för Arena Idé.

Han betonar att de inte ska skriva ihop sig om lösningarna, att de där fortsatt har helt olika utgångspunkter.
– Jag vill behålla skattefinansieringen. De har en agenda där de vill ha mer av privata försäkringsbaserade lösningar. Men vi vill gemensamt lyfta fram problemet och få igång en diskussion om åtgärderna. Om vad som är det samhälleliga åtagandet på välfärdsområdena, säger Boa Ruthström.

Arena Idé och Timbro hoppas det ska resultera i en parlamentarisk utredning om välfärdens finansiering när valet är över – och oavsett vilka som bildar regering.
– Vi hoppas få upp frågan på agendan oavsett valresultatet, säger Maria Rankka, avgående chef för Timbro. Vi och Arena Idé har olika utgångspunkter, men är eniga om frågans vikt.

Efter att kundval introducerats på en rad offentliga områden är det nu dags för ett sådant system i åldringsvården, menar en del. På den borgerliga sidan finns förslag om äldreomsorgspeng, där den som vill ska kunna lägga till extra för att få det bättre på ålderns höst.
– Åldringsvården växte ända till 70-talet, sedan dess har det varit tysta neddragningar utan att det skett några stora politiska beslut. Vi skulle behöva öka resurserna med 60 procent för att nå tillbaka till 70-talsnivån, säger Boa Ruthström.

Efter att ha tänt brasan ska de två smedjorna elda på på var sitt håll. Timbro genom sitt välfärdsprojekt, som leds av Thomas Idergard, Arena med sitt välfärdsprojekt där bland annat Kommunal och SKTF deltar.

På tisdag kommer även äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, Kd, och Ylva Johansson, S, att kommentera Borgkommissionens slutsatser. Fast den senare har redan antytt att man här öppnar för ”en ’välfärd light’ som bygger på marknadslösningar där privata pengar går före behov”.

Bland S-debattörer finns det en hård kritik redan på förhand:
– Det gäller att ta Borgkommissionens resultat med en stor nypa salt eller ta väldigt lätt på deras slutsatser. De är helt enkelt inte seriösa, skriver till exempel en av dem i ett internt inlägg som Resumé Almedalen tagit del av.

Blir det här veckans snackis?
– Njae, veckans snackis i Almedalen blir ofta något ganska apart. Men det här är en av de riktigt stora frågorna som kommer att diskuteras under veckan, säger Maria Rankka.

Läs nummer ett av Resumé i Almedalen digitalt här

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.