fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frankrike och USA överens om digitalskatt

Publicerad: 27 augusti 2019, 08:19

Foto: Shealah Craighead / Vita Huset

Tills dess att OECD:s nya regelverk för beskattning av globala techbolag kommer Frankrike beskatta dem på deras intäkter i landet. Fransmännen slipper dessutom extra tullar på vin, något Donald Trump hotat med.


Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I juli undertecknade den franska presidenten Emmanuel Macron ett lagförslag som gör att globala techbolag måste betala skatt motsvarande tre procent av intäkterna i landet. Lagförslaget har därefter kommit att kritiseras av både Google och Facebook som menar att lagen riktar in sig specifikt mot dem. Förslaget möttes dessutom av hot från Donald Trump om att införa straffskatter på import av franska viner.

Nu har de två parterna dock kommit överrens, och det verkar som att amerikanerna kommer fortsätta kunna njuta av det franska vinet. Donald Trump var dock kryptisk när han ombads bekräfta nyheterna.

– Jag kan bekräfta att presidentfrun älskar era franska viner, sa han enligt Bloomberg News.

Som motprestation för digitalskatten kommer den franska regeringen att avskaffa skatten så fort OECD:s nya ramverk för beskattning av techbolag är på plats. Om Frankrikes intäkter från digitalskatten överstiger de landet hade fått via OECD:s regelverk kommer Frankrike att betala tillbaka överskottet retroaktivt, det rapporterar Bloomberg. OECD väntas ha det nya regelverket klart under 2020.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev