Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fredric Karén om Uppdrag Gransknings kritik

Publicerad: 31 maj 2018, 05:44

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén.

Foto: Andreas Elgstrand

Efter Uppdrag Gransknings program om #metoo och Fredrik Virtanen svarar SvD:s chefredaktör Fredric Karén på kritiken, Mary Meeker släpper sin årliga trendrapport och DoubleClick öppnar upp för ljudannonser. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénMary MeekerSvenska DagbladetFredrik VirtanenSir Martin SorrellHarvey Weinstein

Under gårdagskvällen sändes Uppdrag Gransknings omtalade program om mediernas bevakning av #metoo, med speciell inriktning på Expressens och Svenska Dagbladets rapportering om Fredrik Virtanen. Programmet fanns tillgängligt på SVT Play sedan igår morse och var under gårdagen föremål för en utbredd debatt. Många ansåg att programmet var nödvändigt men att UG-redaktionen ändå misslyckades med att ställa viktiga frågor till både Fredrik Virtanen och Cissi Wallin.

Cissi Wallin, som anklagat Fredrik Virtanen för våldtäkt, har bland annat menat att programmet är vinklat och att hon inte fick svara på de frågor UG uppgett att hon skulle få svara på.

Några av de saker Uppdrag Granskning riktade in sig på var bland annat att Cissi Wallins samtalsterapeut i SvD är refererad till som psykolog, att reportern Jenny Nordberg inte anses vara opartisk då hon twittrat om att Virtanen kallat henne för hora , att bara sex kvinnor (SvD säger sig ha talat med 12) kom till tals i reportaget samt att flera medier rapporterat om att Virtanen ska ha frågat en 14-årig tjej om hon vill ligga med honom. I medierapporteringen ska Virtanen ha frågat detta efter att tjejen på Facebook frågat honom om en praoplats, i själva fallet ställdes frågan om prao efter att Virtanen frågat om hon vill ha sex med honom.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har inte velat uttala sig om publiceringarna men under gårdagskvällen svarade SvD:s chefredaktör Fredric Karénfrågor från den egna tidningen.

– [...] Vi borde ha varit öppna med att vår reporter Jenny Nordberg, som var en av de två reportrar som gjorde granskningen, själv hade en negativ erfarenhet av Virtanen efter att han vid ett tillfälle ska ha kallat Jenny för hora. Det gick hon själv ut med i sociala medier, men det borde vi förstås ha berättat om i vår rapportering. Jenny har inga problem med att hålla isär det som hänt henne privat och det hon granskar professionellt. Hon har heller inte jobbat ensam med den här granskningen, det har varit två reportrar och flera redaktörer som varit med och bedömt källorna.

Är det något i UG:s beskrivning som du inte tycker stämmer överens med verkligheten?

– I tv-programmet får UG det att framstå som att kvinnan aldrig frågade Virtanen om prao. Men vi var i kontakt med henne i samband med UG:s granskning och vi har också tittat på dialogen med Virtanen där hon, efter att han har frågat om hon vill ligga med honom, säger att hon vill vara prao hos honom för att lära sig skriva som honom. Men eftersom UG inte alls tar upp detta, känner kvinnan att det idag framstår som att hon ljugit. Jag tycker att det är märkligt, om UG har som ambition att visa vad som verkligen hände, säger Fredric Karén och påpekar samtidigt att SvD inte publicerat uppgiften om praofrågan.

Mary Meekers internet trends har släppts

Vill du läsa om de största trenderna inom tech och "internet", dessutom uppbackat av siffror? Varje år släpper riskkapitalisten Mary Meeker sin rapport Internet Trends, och i morse kom rapporten för 2018.

Några av de trender som plockas upp i årets 294-sidiga rapport är bland annat:

Varumärken har fortfarande inte skiftat sin marknadsbudget till mobilannonser i samma takt som mobilanvändandet ökat.

Digitala prenumerationer ökar lavinartat. Under året som gick ökade Netflix (25%), New York Times (43%) och Spotify (48%) i jämförelse med 2017. Enligt rapporten bidrar gratisversioner till ökat konverteringsgrad.

Hälften av världens befolkning, 3,6 miljarder, använder nu internet. Ökningen har framförallt skett genom billiga Android-telefoner och ett mer utbyggt wifi-nät.

Ladda ned hela rapporten här.

Google börjar erbjuda ljudannonser via DoubleClick

Från och med i natt kan annonsörer köpa ljudannonser på plattformar som Google Play, Spotify och Soundcloud via Googles programmatiska annonssystem DoubleClick. I nuläget är ljudannonserna bara tillgängliga på den nordamerikanska marknaden men väntas tillgängliggöras på den europeiska marknaden inom kort.

– Ljudannonser köpta genom DoubleClick hjälper varumärken att knyta an till människor även om de inte är aktiva på sin telefon. När folk lyssnar på musik eller podcasts översköljs heller inte användarna av tonvis med annonser, vilket betyder att varumärken får en högre share of voice, skriver Jean Claude Homawoo, produktchef på DoubleClick i en bloggpost.

Sir Martin Sorrell bekräftar återkomst

Under gårdagen kom uppgifter om att WPP:s tidigare vd Sir Martin Sorrell planerar att göra en comeback i byråbranschen, detta bara sex veckor efter att han sparkats från WPP efter en utredning om olämpligt beteende och missbruk av bolagets tillgångar.

Nu bekräftas uppgifterna av Sorrell och bolaget Derriston Capital. Sorrell meddelar att det nya bolaget kommer att drivas av teknologi, data och content, det rapporterar Campaign.

Precis som när han 1985 startade upp WPP kommer Derriston Capital och Sorrell ta kontroll över bolaget S4 Capital, startat av Sorrell och med honom som huvudägare, för att i ett senare skede förvärva byråer.

Weinstein åtalad för våldtäkt – fler åtal att vänta

Den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein åtalades under gårdagskvällen för våldtäkt. Enligt juryns åklagare Cyrus Vance är Weinstein misstänkt för våldtäkt av första och tredje graden, samt brottslig sexuell handling av första graden. Åtalet gäller två händelser och målsägande, händelserna ska enligt tidigare uppgifter ha skett 2004 och 2013.

Fler åtal mot Harvey Weinstein är att vänta då mängder av filmstjärnor, däribland Uma Thurman och Salma Hayek, anklagat honom för övergrepp och sexuella trakasserier.

I ett skriftligt uttalande säger Weinsteins advokat Benjamin Brafman att hans klient är oskyldig.

– Vi kommer snart att formellt ansöka om att åtalas avvisas. Om fallet faktiskt går till domstol väntar vi oss att Mr. Weinstein frikänns, skriver advokaten enligt flera medier.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.