Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fredrik Virtanen PO-anmäler Resumé

Publicerad: 22 februari 2018, 12:12

Fredrik Virtanen.

Foto: Aftonbladet

Den tidigare krönikören på Aftonbladet PO-anmäler Resumé efter att han namngivits i en intervju med Cissi Wallin.


Ämnen i artikeln:

SVT NyheterAftonbladetSvenska DagbladetExpressenFredrik VirtanenCissi Wallin

Fredrik Virtanen har anmält Resumé till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Anledningen är en intervju på Resumés webb där medieprofilen Cissi Wallin riktar anklagelser mot en namngiven Fredrik Virtanen, som dessutom inte har getts chansen att kommentera uppgifterna.

Anklagelserna, namngivningen och avsaknaden av kommentar är sammantaget enligt honom ett grovt brott mot god pressetisk sed.

"Cissi Wallin uttrycker i Resumé otroliga påståenden som reportern inte besvarar med ens journalistiskt slentrianmässiga motfrågor. Ingenstans får jag komma till tals trots att jag intervjuats i Aftonbladet, en intervju jag tvingades till efter att Expressen och Svenska Dagbladet publicerat grovt kriminella anklagelser mot mig", skriver Fredrik Virtanen i sin anmälan.

Redan i samband med att intervjun med Cissi Wallin publicerades i november 2017, uppgav Fredrik Virtanen att han skulle anmäla såväl Resumé som SVT Nyheter för grovt förtal. Han ändrade sig sedan till en PO-anmälan. Nu har alltså anmälan mot Resumé tagits emot.

– När Fredrik Virtanen hörde av sig till mig gavs han direkt möjlighet att skriva ett genmäle eller bli intervjuad om innehållet i artikeln, vilket han avstod från. Artikeln uppdaterades då med kommentarer från en lång intervju i Aftonbladet där Fredrik Virtanen berättade tydligt om hur han såg på anklagelserna mot honom. Vi lade också in en länk till intervjun i Aftonbladet, sa då Johan Såthe, dåvarande chefredaktör och ansvarig utgivare för Resumé, i en kommentar om anmälan.

Bakgrunden till intervjun med Cissi Vallin är dennes inlägg på Instagram i samband med #metoo:s startgropar, i vilket hon hävdade att Fredrik Virtanen hade våldtagit henne 2006. Fem år efter händelsen ska ha inträffat polisanmälde Cissi Wallin Fredrik Virtanen, men åklagaren lade ner anmälan eftersom brott inte kunde styrkas.

Fredrik Virtanen har tidigare PO-anmält Svenska Dagbladet och Expressen för att tidningarnas publiceringar av namn och bild inneburit allvarlig skada för honom själv och hans närstående. Publiceringen i Resumé har enligt honom inte drabbat hans närstående lika hårt, men för honom personligen är skadan "sannolikt större". Fredrik Virtanen skriver i sin anmälan:

"I den bransch där jag verkar och ska försörja mig är Resumé ett tungt och respekterat namn. Att tidningen så tydligt tar ställning i skuldfrågan innebär verklig och konkret skada på mitt anseende och därmed mina försörjningsmöjligheter."

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.