Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fredrik Wass

Publicerad: 9 december 2008, 08:50

Att blogga är ett sätt att uttrycka åsikter och förmedla kunskaper. Men också ett sätt att marknadföra sig. Det har, jourmalisten och redaktören, Fredrik Wass tagit fasta på.


Fredrik Wass

Vad skriver du om?
– Hur medier, samhället och människor förändras tack vare internet. Ofta handlar inläggen om sociala medier, journalistik och pr/reklam. Jag brukar även skriva om nya svenska startups och andra intressanta tjänster.

Varför bloggar du?
– Från början var det för omvärldsbevakningen och ett sätt att öva på analyser och tyckande texter. Numera handlar det lika mycket om att marknadsföra mig själv och vad jag gör. Jag får i princip alla mina uppdrag genom bloggen på ett eller annat sätt. Men det viktigaste argumentet är nog det som äger rum offline. Genom bloggandet har jag kommit i kontakt med hundratals människor och fått många intressanta och viktiga kontakter.

Vad har du för ambitionsnivå på bloggen?
– Jag är pretentiös. Men jag kan inte tävla om att vara först eller störst. De som läser Bisonblog vet att de får ett nischat innehåll med en konsekvent röst. Jag är intresserad av nätet i bemärkelsen att det är en arena för mänsklig kommunikation. Det vill jag att mina läsare också ska vara. När det gäller frekvens är jag nöjd om jag får ur mig 3-4 inlägg i veckan, men helst fler. Jag har två andra bloggar också, så det blir ju lite stressigt ibland.

Något inlägg som du ångrat i efterhand?
– Jag kan inte komma på ett specifikt inlägg. Ibland kan det dock gå lite snabbt och man lägger inte så mycket tid på bakgrundskollen. Då kan jag sekunden efter att jag klickat på publicera upptäcka tio andra blogginlägg om exakt samma sak med samma vinkel. Om jag ska skriva, så vill jag inte bara upprepa det någon annan redan skrivit bra om. Det är viktigt att tillföra ett eget perspektiv.

Får du mycket respons från läsarna?
– Det varierar. Ofta får jag respons i andra kanaler än just min blogg, till exempel på mikrobloggen Jaiku. Mitt mest kommenterade inlägg i år hade 45 kommentarer och handlade om jämställdhet. I övrigt får jag ofta respons när jag träffar folk i verkligheten. De kommenterar saker jag skrivit tidigare och då kan jag märka att de läst vad jag skriver under lång tid utan att "göra sig hörda".

Vilka andra bloggar följer du?
– Jag har cirka 200 bloggflöden i Google Reader. Det är både branschrelaterade och privata bloggar.  Jag väntar fortfarande på att vanligt folk ska upptäcka RSS som verktyg för omvärldsbevakning. Då blir det revolution. När det gäller vilka bloggar jag läser inom mitt område är det lättast att titta i högerspalten på Bisonblog. Där finns ett gäng.

Fredriks Bisonblog hittar du här

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.