Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frilansande pr-konsulter fakturerar mest – men stor skillnad mellan könen

Publicerad: 6 juli 2022, 07:00

Foto: luza studios

När Cool company sammanställer fakturor från frilansare i olika yrkesgrupper är det pr-konsulterna som hamnar i topp, men det skiljer flera hundratusen mellan snittet för kvinnor och män.


Ämnen i artikeln:

NyheterPR-konsulter

Enligt en sammanställning som Cool company har gjort är det pr-konsulter som fakturerar mest för sitt arbete, både hos kvinnor och män. Enligt Cool company, som alltså är ett företag som tillhandahåller faktureringstjänster för frilansare, syns det ett tydligt uppsving av frilans inom kreativa yrken, som DJ- och artistbranschen, samt inom vårdbranschen och restaurang och event. 

– Världen börjar återställa sig efter pandemin och det syns tydligt bland frilansare inom både DJ-, artist-, restaurang- och eventbranschen att uppdragen har börjat rulla in igen, kommenterar Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company. 

Snittfakturan för manliga pr-konsulter ligger under 2022 på omkring 443 000 kronor (motsvarar 73 800 kronor i månaden), medan snittfakturan för kvinnliga pr-konsulter under 2022 landar på 167 000 kronor (motsvarar 27 800 kronor i månaden). Skillnaden mellan män och kvinnor är alltså hela 276 000 kronor, eller drygt 62 procent. Detta med brasklappen att det givetvis finns de som skickar fler och de som skickar färre fakturor. Månadssnittet kan därmed tas med en nypa salt.

Kvinnliga pr-konsulter är dock en av yrkesgrupperna vars fakturor har ökat mest, enligt Cool company.

Sammanvägt är det mer än en dubbling av snittfakturan, enligt Matilda Konkell.

– Frilansande pr-konsulter har mer än dubblat sina snittfakturor hittills i år. Den rejäla ökningen indikerar att man tar sig an större projekt som frilansare, snarare än att fakturera för mindre insatser per timme. Ökningen tyder dessutom på att det finns en marknad som är mer öppen för att upphandla den här typen av tjänster, även större uppdrag, utanför byråsfären, fortsätter hon. 

Frilansarna som fakturerar högst

Bland kvinnor:

1. Pr-konsult

2. Försäljare

3. Controller

 

Bland män:

1. Pr-konsult

2. Dansare

3. Flyttstäd

 

Baserat på Cool Companys statistik över snittfakturerat värde per användare under perioden januari-juni 2022.

LÄS OCKSÅ: Stora löneskillnader mellan manliga och kvinnliga copywriters

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

NyheterPR-konsulter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.