Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frisk blir rik på Hälsa

Publicerad: 1 oktober 2008, 13:34

Per och Monica Katarina Frisk säljer tidningen Hälsa och bokförlaget Energica till Forma. – Vi hat gjort våra två bästa år hittills så det var rätt tid att sälja, säger Per Frisk chefredaktör på tidningen.


Tidningen Hälsa köps av Forma.

Verksamheten som Forma köper består av tidningen Hälsa som står för ungefär 30 av de knappt 40 miljoner som koncernen omsätter. Bokförlaget Energica står för resten. Bokförlaget ägs till 100 procent av Per och Monica Katarina Frisk. De äger 60 procent av tidningen Hälsa. Resten av aktierna äger Medström Invest, som också säljer till Forma.
– Vi kände att vi behövde mer muskler för att möta den hårdare konkurrens som vi möter både från tidningar som Topphälsa, men även från flera oneshots, säger Per Frisk.

Tidningen Hälsa fyller snart 70 år. Den har hittills inte ägts av något större förlag. Makarna Frisk tog över tidningen 1990. De 15 anställda kommer att fortsätta jobba med tidningen och förlaget, även efter Forma tagit över verksamheten.
– Det är inte klart i vilken form. Idag har jag många roller som chefredaktör, vd och personalchef.

Hälsa och Energica gör runt 3 miljoner i vinst per år, så de gamla ägarna får en rejäl slant.
– Det vore kul att säga hur mycket det är, men jag har skrivit på papper om att inte säga något. Jag har i alla fall råd att köpa mig en ny dator.

Patrick Widlund
, vd på Forma är nöjd med affären.
– Tidningen Hälsa ligger ganska nära både tidningen Leva och Icakuriren, både när det gäller tilltal och annonsmarknad. Hälsofrågan ligger också väldigt rätt i tiden.

Är det inte vanskligt att göra förvärv med tanke på den ekonomiska härdsmältan?
– Vi ser väldigt långsiktigt på den här affären. Både vi och våra ägare har en ekonomiskt stabil situation. Men självklart förbereder vi verksamheterna för lågkonjunkturen.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.