Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fyra slåss om Mitti-tidningarna

Publicerad: 29 maj 2008, 11:28

Fyra aktörer är kvar i budstriden om gratistidningsbolaget Gisab, som bland annat ger ut Mitti-tidningarna. Affären ska vara klar före första juli. Det säger Mads Dahl Andersen, vd för danska Søndagsavisen, Gisabs ägare.


Mitti-tidningarna ska säljas den närmaste månaden.

Försäljningen av Gisab, som bland annat äger Mitt-i-tidningarna i Stockholm, har förberetts under våren.
Den förväntade affären har föregåtts av spekulationer om olika tänkbara strukturaffärer på gratistidningsmarknaden, både i Sverige och i Norden.

Förra veckan köpte Schibsted in sig i svenska Metro samtidigt som man avvecklade Punkt SE.
Schibsted betalade 350 miljoner kronor för 35 procent, vilket gav en värdering av Metro på 1 miljard.
Därmed föll en pusselbit på plats. 

Ett par dagar föll ytterligare en pusselbit på plats när MetroXpress gjorde en bytesaffär med JP/Politiken i Danmark. Metro tog över krisdrabbade JP/Politikens 24timer mot att JP/Politiken fick 24,5 procent av Metro Danmark.

Affärerna ger enligt analytiker en fingervisning om att värderingarna av gratistidningarna är relativt låga för tillfället.

Samtidigt verkar intresset för Gisab-affären stort. Det skulle i sin tur kunna påverka prislappen på Gisab där flera analytiker satt ett pris på en halv miljard som riktmärke.
Gisab-koncernen omsatte under förra året 330 miljoner och redovisade en vinst på 40 miljoner kronor.
– Fyra intressenter deltar i budprocessen, säger Mads Dahl Andersen, vd för danska Søndagsavisen, Gisabs ägare till Resume.se.

Affären ska vara klar före första juli.  Resumé har tidigare berättat att Bonnier och Stampen, själv eller i ett samarbete med SDR, finns bland spekulanterna.

Bonnier har starka skäl för att stärka sin position i Stockholm sedan Schibsted och Metro lanserat ett nytt stort annonspaket som främst riktar in sig på Stockholmsmarknaden.

Danska JP/Politiken har under senare tid också expanderat snabbt på svenska marknaden, med lokala varianter av Lokaltidningen i Skåne, Halland och Småland. Ett köp av Gisab skulle vara ett enkelt sätt att fortsätta expansionen in i de svenska storstäderna. Men JP/Politiken är också hårt ekonomiskt hårt pressade.

Med tanke på värderingarna i förra veckans Metro-affärer, hur ser du på er möjlighet att få ut ett högt pris?
– Som läget är just nu, så tror jag att det får positiva effekter på priset för vår del, säger Mads Dahl Andersen.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.