Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gamla illdåd inget hot mot Lundinaktierna

Publicerad: 11 mars 2010, 14:58

Ett börsbolag anklagas för brott mot folkrätten och delaktighet i systematiska våldtäkter, tortyr och folkfördrivning. En tidigare statsminister är delägare och har som styrelseledamot ansvar för bolagets handel och vandel. Skandal och mediedrev? Avbön och avnotering? Icke.


truefalse

Svältande barn på flykt undan inbördeskriget i Sudan. En liten bit från byn letar det svenska oljebolaget Lundin Oil efter olja. Analytikerna är dock eniga – Kerstin Lundells bok handlar om det förgångna och påverkar inte bilden av företaget i dag. (Foto: Scanpix)

Kerstin Lundells bok ”Affärer i blod och olja” lanserades för en månad sedan och fick hyfsade recensioner i landets större tidningar. Lundin Petroleums aktie på OMX steg med 10 procent. Och Carl Bildt var i högform i den utrikespolitiska debatten mot vänsterns nya stjärnskott Hans Linde.

Det finns sannolikt inget samband mellan Kerstin Lundells bok och Lundins aktiekurs, som mest verkar ha hakat på en allmän återhämtning de senaste veckorna. Möjligen gynnas kursen av den totala frånvaron av debatt i övriga medier.

Jag har ännu inte läst Kerstin Lundells bok, bara ett halvdussin recensioner, och har därför inga åsikter i sakfrågan.

Men jag har talat med några av de analytiker som följer energibolagen. De vill sällan skylta i tidningen, men är tämligen överens: boken behandlar i sig förfärliga händelser i Sudan och Etiopien i det förgångna, men den utgör inget hot mot företaget.
– Den innehåller ingen ny information som påverkar företagets risknivå och därmed aktien, säger en av dem.

Det kan låta cyniskt, men det ingår inte i analytikers arbetsbeskrivning att tycka synd om våldtagna afrikanska kvinnor. Empatiska får de vara, och är säkert också, på fritiden. På jobbet ska de kallt och professionellt göra just sådana bedömningar som en av dem uttrycker ovan.

Analytikernas jobb är att eliminera osäkerheter, bedöma risker och värdera möjligheter. Investerarna handlar med framtiden för ögonen. De är inte intresserade av att veta vad som har hänt i länder som Lundin redan har lämnat, däremot kan de knappast få nog av information om företagets nuvarande och framtida satsningar. Och de kan gott läsa Kerstin Lundells bok för att få en annan bild av före­taget än i stämmohandlingarna.

Adolf Lundin byggde under 30 år sin företagsgrupp på att ta större politiska risker än de flesta. Han samarbetade med regimer som andra vände ryggen och fick hård kritik av FN, Amnesty och Human Rights Watch. Han var en imperialist från det förra årtusendet.

I detta årtusende har hans söner arbetat med att tvätta företagets rykte och fått god hjälp av Carl Bildt, som satt i styrelsen 2000–2006. Lundin Petroleum har en rad CSR-projekt och sponsrar bland annat SOS Barnbyar, hem för föräldalösa barn till hiv-drabbade, universitetet i Juba i södra Sudan och utsädesköp till indonesiska bönder.
– CSR är nödvändigt, säger en analytiker. Särskilt i oljebranschens högriskländer där det är så mycket korruption.

Och Lundins krishantering efter Kerstin Lundells bok?

Ordförande Ian Lundin skrev den 3 mars ett brev till aktieägarna på koncernens webbplats: ”Insinuationer, falska anklagelser, felaktig och missvisande information.”
– Vi svarade också med en artikel i Dagens Industri den 3 mars, säger Lundin Petroleums informationschef Maria Hamilton. Vi håller våra aktieägare informerade, ur ett kommunikationsperspektiv finns ingen anledning att göra något mer.

Veckan som gick

Bakslag för Clas Ohlson. Hemmafixarkedjan Clas Ohlson redovisade en vinst före skatt på 289 miljoner kronor i sin rapport för tredje kvartalet. Det var sämre än vad marknaden hade räknat med. De analytiker som följer bolaget hade siktat in sig på en vinst på 312 miljoner kronor. Men vd Klas Balkow konstaterar trots det att företaget visar sitt bästa resultat någonsin. Detta trots stora investeringar.

Kostsam aktieflytt.
LBi, med rötter i Framfab och Icon Medialab, planerar att flytta sin aktiehandel till Amsterdam. Bolaget har många hårt prövade aktie­ägare sedan it-bubblan sprack. Nu strös ytterligare salt i såren.Det är dyrt för småspararna att handla med aktier på den holländska börsen och med ett courtage på runt en tusenlapp hos flera storbanker kostar försäljningen sannolikt lika mycket som aktierna är värda.

Mäktiga kvinnor. Veckans Affärer rankade i senaste numret de mäktigaste kvinnorna i näringslivet. Mia Brunell Livfors, vd för Stenbecks maktbolag Kinnevik, pla­cerade sig på plats 3. 23:a är Anna Berggren, vd för MTG Radio, som distanserar DN:s vd Gunilla Herlitz med fem platser. Från kommunikationsbranschen placerar sig Amanda Koutra, vd på Carat, högst med en 45:e plats.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.