Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Går i graven efter 40 år

Publicerad: 3 maj 2012, 11:54

Tidskriften Invandrare & Minoriteter skrotas.

Tidskriften Invandrare och Minoriteter läggs ned efter nära 40 års utgivning. Den saknar tillräcklig finansiering sedan Kulturrådet kraftigt minskat sitt stöd. – Det är svårt att förstå, säger Nora Weintraub, chefredaktör.


I&M tvingas gå i graven efter 39 års  utgivning. Att i&m läggs ner nu, beror inte på att tidskriften inte  är uppskattad eller välbehövd,  utan på att Kulturrådet anser att det inte finns ”särskilda skäl” att fortsättningsvis stödja  tidskriften.

– Det är svårt att förstå.  Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och vinterns händelser i Malmö är  tydliga exempel på att den xenofoba populismen som breder ut sig i  Europa inte gör halt vid Sveriges gränser. Att även den dolda omedvetna  rasismen är utbredd visade också Kulturministern prov på härom veckan på  Moderna museet då hon inte självklart antog utmaningen och avstod från  att skära i det verk som föreställde en svart kvinna, säger Nora Weintraub i ett pressutskick.

– Okunskap  och fördomar kan bara bekämpas med kunskap. I fyra decennier har I&M verkat som populärvetenskaplig kulturtidskrift. Vid  starten, då forskningen på området var knapp, blev tidskriften en  drivande kraft i migrations- och minoritetsdebatten. Under senare år –  då forskningen blivit ett brett tvärvetenskapligt fält – har I&M  fortsatt att vara obekväm genom att presentera nya infallsvinklar,  avslöja oreflekterade attityder och väcka nya insikter.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.