Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"God stämning mellan landslaget och media"

Publicerad: 27 maj 2008, 06:31

Sommarens EM i fotboll är den första stora turnering som helt sänds i en kommersiell kanal. Lars Lagerbäck tycker att landslagets kontakt med media och sponsorer har nått en gräns. Men någon dålig stämning är det inte i dag, menar han. (Publicerad 6/3-2008)


Lars Lagerbäck. Foto: Erik Esbjörnsson

I går kväll medverkade förbundskapten Lars Lagerbäck vid TV4:s sponsorpresentation inför sommarens sändningar från fotbolls-EM. Resume.se talade med honom efteråt.

Du är inte rädd för att det blir ett evenemang som är alltför kommersiellt inramat?
– Så är hela elitidrotten i dag. Den bygger på att man skaffar resurser för att få det att gå runt. Det finns alltid en risk för att det kommersiella skriker så mycket att det sportsliga kommer i bakgrunden. Då är det oerhört viktigt att alla som jobbar med de sportsliga bitarna orkar och kan komma ihåg att vi är där för att prestera bra i fotbollsmatcherna.

Var går gränsen?

– Det är en fråga om tidsåtgång. Det går inte att plocka ut mer ur en spelargrupp vad gäller umgänge med sponsorer och media än vad vi gör i dag. Den biten kan inte öka enligt min uppfattning.

De direktsänder uppvärmningarna också – vad säger du?
– Där rullar redan kamerorna när vi kommer dit, det är ju bara omklädningsrummet som inte har kameror. Jag tror att det är fullt möjligt att det blir direktsändning från någon träning också.

Vad tycker du om att filma träningarna?

– Det är så svårt att svara på den frågan. Min grunduppfattning är att man ska kunna visa och informera så mycket som möjligt för alla som är fotbollsintresserade, de som vill följa landslaget men inte kan åka ner. Men precis som med efterfrågan när det gäller kommersiella intressen så måste man balansera det så att spelarna får så mycket lugn och ro att de kan prestera på matchdagarna. Det är en balansgång men jag tycker att man ska sträva efter så stor öppenhet som det bara är möjligt och det gör vi.

Det har varit lite dålig stämning mellan pressen och landslaget – har ni tänkt på detta inför EM i sommar?
– Då får du tala om vad som har inneburit dålig stämning. Jag tycker inte att det har varit dålig stämning generellt. Däremot var det inte bra stämning under VM vilket är fullt naturligt med tanke på hur det fungerade och hur media betedde sig.

Har ni bjudit in till något samråd inför turneringen?
– Lasse Richt (landslagschefen) och Thomas Saleteg (presschefen) för en dialog med representanter för sportjournalisterna. De för en dialog hela tiden, säger Lars Lagerbäck till Resume.se.

Under onsdagens presentation av TV4-satsningen sa Olof Lundh att han slagit vad med en läsare om att Isaksson kommer att stå i mål första matchen i EM. Han är "bombsäker" på detta och förlorar han ska han hoppa fallskärm trots att han är höjdrädd.
– Då är det är onekligen utmanande att inte sätta Isak i målet första matchen, svarade Lars Lagerbäck.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.