Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Google får rekordböter EU

Publicerad: 18 juli 2018, 10:09

EU-kommissionären Margrethe Vestager har de senaste åren fört en kamp mot nätjättar som Facebook och Google.

Foto: Mostphotos

Google får böta 44 miljarder kronor för missbruk av sin marknadsposition. Det är andra året i rad som nätjätten straffas med en rekordbot av EU, och den här gången tros boten påverka Googles kärnverksamhet.


Ämnen i artikeln:

Google

Förra sommaren beslutade EU-kommissionen att Google skulle straffas med böter på omkring 23 miljarder kronor efter att ha gynnat sin egen e-handelsplattform i sökresultaten.

Sedan dess har EU-kommissionen och konkurrenskommissionären Margrethe Vestager satt ytterligare press på både Google och Facebook för att gynna en mer balanserad marknad.

Nu rapporterar Bloomberg News att det är klart att Google återigen straffas med en rekordhög bot, den här gången på drygt 44 miljarder kronor. Som Resumé tidigare rapporterat har EU-kommissionen tittat närmre på hur Google förinstallerat sina egna appar och verktyg i Android-telefoner och på så sätt satt käppar i hjulet för den fria konkurrensen. Google ska även ha gett ekonomiska fördelar till aktörer som valt att använda Googles mjukvara som förval och ställt krav på telefontillverkare som använder operativsystemet Androids open source-kod. Mjukvaran i fråga är exempelvis Google Play, Google Chrome och Google Search.

Vissa menar att Google val att erbjuda operativsystemet gratis är en av anledningarna till att vissa mobiltillverkare kan hålla nere priserna på telefoner.

Den här bötfällningen anses dessutom påverka Googles kärnverksamhet på ett annat sätt än föregående års. Operativsystemet Android används i dag i 80 procent av världens telefoner och i takt med smartphonens genomslag har sök i mobilen blivit ett av Googles viktigaste affärsområden. Google står i nuläget för 90 procent av den totala sökmarknaden.

Google själva menar att man kommer överklaga beslutet.

– Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens. Vi kommer att överklaga kommissionens beslut, säger Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google Sverige i ett uttalande.

Även Googles vd, Sundar Pichai, har i ett blogginlägg gått ut och försvarat bolagets tillvägagångssätt. I inlägget skriver Pichai att användarna har fri möjlighet att ladda ned vilka appar de vill och att EU-kommissionen inte tagit hänsyn till användarnas faktiska beteende i sitt beslut.

Boten i sig är ett mindre ekonomiskt slag mot Google, vars operativsystem Android genererar lika mycket intäkter på 16 dagar, men analytiker spår att ytterligare bötfällningar kan komma som i förlängningen slår mot Androids lönsamhet.

Alphabets, Googles moderbolag, aktie föll under onsdagsmorgonen med 1,2 procent på New York-börsen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.