Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Google rapporterar lägsta tillväxten sedan 2008

Publicerad: 25 juli 2017, 09:16

Alphabet och Googles tillväxt dras ned av de rekordhöga EU-böterna. Trots det slår intäktsökningarna analytikernas prognoser.


Ämnen i artikeln:

AlphabetGoogle

I slutet av juni beslutade EU att bötfälla Google med 25 miljarder kronor efter att nätjätten i sina sökresultat gynnat sin egen e-handelsplattform, något som bryter mot EU:s konkurrensregler. Google förväntas överklaga domen.

Trots den rekordhöga boten rapporterar Alphabet, Googles moderbolag, idag en ökning av intäkerna med 21 procent under Q2, en siffra som överstiger börsanalytikernas förväntningar.

Det enskilda bolaget Google rapporterar även de en intäktsökning på 21 procent. Ökningen är dock den lägsta sedan 2008. Positivt för Google är dock att de digitala annonsintäkterna under Q2 ökade med 52 procent i jämförelse med Q2 2016.

Enligt Ruth Porat, Alphabets finansdirektör, har den GoogleAds-bojkott som bland annat Havas UK deltog i inte påverkat resultatet nämnvärt.

Inget företag i världen kommer i närheten av hur mycket Alpabet tjänar på digital annonsering. Prognosen för de digitala annonsintäkerna för 2017 ligger idag på 73,8 miljarder dollar, varav 67 procent kommer från mobilannonser. Som jämförelse beräknas Facebooks digitala annonsintäkter för 2017 uppgå till 36 miljarder dollar.

Siffrorna innebär att Google står för en tredjedel av den globala digitala annonsmarknaden.

Alphabets personalstyrka har sedan 2013 nästan dubblats, från 38 739 till dagens 75 606

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

AlphabetGoogle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.