söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gorbatjovs liv i reklamvärlden – Sveriges mest ätna pirog, pizzor och lyxväskor

Publicerad: 2 september 2022, 08:14

Michail Gorbatjov Foto: Ivan Sekretarev / AP


I veckan avled Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov. Under sitt 91 år långa liv avslutade han inte bara krig och fick Nobelpriset, han medverkade även i ett flertal reklamkampanjer. Nu hyllas han för sin status som kulturell ikon, bland annat för att ha gett namn åt Sveriges mest älskade pirog.

Ämnen i artikeln:

NyheterDafgårdPizza HutLouis VuittonReklam

SE


Gorbys tillverkas av Dafgårds och började säljas 1989. Man inspirerades av en finsk-karelsk pirog som vanligtvis fylls med ris men försvenskade den genom att göra den med en klassisk svensk köttfärssås. Man döpte pirogen till Gorbys efter Michail Gorbatjov och förpackningen fick Sovjetunionens färger. 

– I media pratade man nästan bara om Gorbatjov eller Gorby, som han kallades i USA. Det var Gorbymania, sa Fredrik Gernandt, reklamare och en av upphovsmännen till pirogens namn, till Svenska Dagbladet 2019 i samband med Gorbys 30-års jubileum.

33 år senare är det fortfarande ett vinnande koncept och i dag äts det över 12 miljoner Gorbys per år. Dafgårds gör också Billys pizza, som börjades produceras 1993, döpt efter USA:s dåvarande president Bill Clinton. Dafgårds har använt de båda rivalerna i sina reklamfilmer där microfavoriterna ses bråka med varandra.

Utöver piroger har Gorbatjov setts i ett flertal reklamer genom åren, något som Aftonbladet skrivit om.

1997 syntes Gorbatjov i en reklamfilm för pizzarestaurangen Pizza hut. I filmen går man med sitt barnbarn Anastasia till en Pizza Hut-restaurang i Moskva. Vid borden intill diskuteras Gorbatjovs karriär och man landar slutligen i insikten ”tack vare honom har vi Pizza hut”. Filmen sändes aldrig i Ryssland men fick stor spridning i resten av världen och efter hans död har den fått nytt liv i flera sociala medier de senaste dagarna.

Bild 1/2  

2007 syntes Gorbatjov i Louis Vuittons reklam för väskor. På bilden sitter Gorbatjov i en limousine som kör förbi det som finns kvar av Berlinmuren. Bredvid honom på sätet ligger Louis Vuittons klassiska bruna väska. I en intervju med fransk tv sa han att reklamen endast var till för att samla in pengar till en klinik som behandlade barn med leukemi. Men det har diskuterats huruvida reklamen var politisk från Gorbatjovs sida. I väskan låg en tidning med rubriken: ”Mordet på Litvinenko: De ville överlämna den misstänkte för 7 000 dollar”, vilket en del såg som listig kritik mot Putins envåldsstyre.

Gorbatjov har till och med synts som karaktär i The simpsons och Spitting image. Han har också medverkat i en reklamfilm för Austrian railways, skriver The Guardian.

Expressen har också hakat på Gorbatjov-spåret en gång. Man släppte en reklambild där man redigerat om hans ärr på huvudet till Expressenloggan.

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev