Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gotlands bästa vecka

Publicerad: 30 juni 2013, 16:12

Nyss kommit till Visby? Grattis, du bidrar till att skapa 50 årsarbeten på Gotland. Och innan du åkt hem kommer du att ha gjort av med 1 700 kronor per dag. Almedalsveckan ger en turistekonomisk omsättning på 80 miljoner, visar en ny rapport från HUI Research som Visita beställt.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Almedalen Visita har låtit HUI Research utreda vad som är den turistekonomiska betydelsen av veckan, vilken omsättning den genererar direkt för besöksnäringen. Deras poäng är att lyfta fram betydelsen av besöksnäringen.

– Almedalsveckan är ett mycket bra exempel på vad kommuner och regioner har att vinna på att arrangera stora återkommande evenemang. Det är unika marknadsföringstillfällen som stärker regionens varumärke och leder till samhällsekonomiska vinster långt efter att evenemanget är avslutat, säger Eva Östling, vd på Visita.

HUI Research sammanfattar en Almedalsvecka så här:

- Den direkta turistekonomiska omsättningen är cirka 80 miljoner på en vecka.
- Sysselsättningseffekten motsvarar 50 helårsarbeten.  
- Besökarna spenderar i snitt 1 700 kronor per dag.  

Det är de direkta effekterna. Men Almedalsveckan bidrar också långsiktigt till restaurangutbudet på Gotland, till investeringar inom hotell, restaurang och infrastruktur, fler möten och konferenser på Gotland och inte minst till att besökare kommer tillbaka som turister vid andra tidpunkter på året.

En annan betydelse är pr-effekten av veckan. Det beräknades förra året till 145 miljoner, den kostnad Gotland skulle haft för att få motsvarande exponering.  Och trots konkurens från Medeltidsveckan och "Stockholmsveckan" är Almedalsveckan den under året ekonomiskt viktigaste för företagen på Gotland, i första hand för dem som verkar inom besöksnäringen.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.