Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Granath tog hem Rikspolisstyrelsen

Publicerad: 29 januari 2009, 15:41

I höstas tog Rikspolisstyrelsen ett udda grepp och annonserade efter en ny reklambyrå. Många kände sig kallade, men efter en omfattande upphandling står Granath Euro RSCG nu som segrare.


Ämnen i artikeln:

Granath

Rikspolisstyrelsens annons i Resumé i september förra året lockade 51 byråer.

Hela 51 byråer var intresserade av att få Riks­polisstyrelsen som kund. Uppdraget gällde att uppmärksamma våld i nära relationer, en specialsatsning från myndigheten som sträcker sig över 2009.
Lowe Brindfors, Gullers grupp, Le Bureau, Granath Euro RSCG, Tackolov, Spenat och Futurniture var de sju byråer som gick vidare till andra genomgången. De slog ut flera stora byråer, bland dem Ogilvy, Volt, Storåkers och Acne.

Minska mörkertalet
Efter en andra utvärdering gick Granath Euro RSCG segrande ur kampen om uppdraget.
Vad går uppdraget ut på?
– Rikspolisstyrelsen har fått extra pengar för att fokusera på brott i nära relationer under 2009. Det handlar alltså om brott i relationer där du normalt sett borde vara helt trygg, som mellan partner, hedersrelaterat våld och liknande, berättar Göran Berggren, projektledare på Granath Euro RSCG.
– Målet är att få fler människor att anmäla den här typen av brott. Vi vill få ner mörkertalet, säger Anders Hagquist, kommunikationsdirektör på Rikspolisstyrelsen.
– Ingen ska avstå från att anmäla för att man tror att anmälan hanteras som den gjorde för femton eller tjugo år sedan, säger Anders Hagquist.
Som en av Granaths styrkor i upphandlingen lyfter Göran Berggren fram byråns er­farenhet av liknande uppdrag, ett av de mer uppmärksammade är ”Crime medicine” för Läkemedelsverket i höstas.

Målgrupp viktig
Anders Hagquist säger att byrån fick bra betyg på alla punkter, men att deras resonemang kring målgrupperna och hur de ska nås var viktigt. Det är en bred målgrupp och mångfacetterad, och det handlar inte bara om kvinnor.
– Det kan också handla om samkönade relationer. Där vet vi att det också förekommer våld, det som ofta nämns som kvinnomisshandel förekommer också i sådana relationer, säger Anders Hagquist.
Våld i nära relationer är i sig svårt eftersom det ofta förknippas med skam. När det dessutom handlar om samkönade relationer, blir det för många ännu svårare att anmäla.
– Personer i samkönade relationer är på sitt sätt dubbelt utsatta, säger Anders Hagquist.

truefalse

Per Torberger

Ämnen i artikeln:

Granath

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.