Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Granskning: Sverigedemokraterna betalar näthatare för att sprida propaganda

Publicerad: 26 augusti 2022, 09:33

Foto: Christine Olsson // TT // Getty Images

ETC visar i ett stort reportage att SD ligger bakom trollfabriker i syfte att misskreditera andra partier och starta drev och hat mot partier, myndigheter och politiker.


Ämnen i artikeln:

SDETCValet 2022

I dag avslöjar Dagens ETC och reportern Eigil Söderin att Jimmie Åkesson ger nätkrigarna order att starta drev i valrörelsen och piska upp hat mot myndigheter.

Sverigedemokraterna ska ha betalat personer för att publicera propaganda via anonyma Facebooksidor med hundratusentals följare. 

Tidskriften anser att Sverigedemokraterna tagit inspiration och lärdom av hur Trump vann presidentvalet – delvis genom att vara offensiv i sociala medier och använda sig av memes. Humoristiska bilder och filmklipp tycks locka människor till radikala högeridéer.

Till exempel har fabriken lyckats skapa drev i samband med Socialstyrelsens folder ­”Information till dig som är gift med ett barn”. 

Bakom kulisserna pågick ett SD-styrt proxynätkrig mot Socialdemokraterna. Jimmie Åkesson höll inte igen när han riktade kritik mot Socialdemokraterna, som han menade normaliserade barnäktenskap. Men det är bara ett exempel av många.

Källor inom partiet som Dagens ETC har varit i kontakt berättar att SD även sprider information, bilder och videomaterial till redaktioner som står partiet nära. Flera av de högerextrema sajterna drivs av SD-profiler som Kent Ekeroth (Samhällsnytt) och Erik ­Almqvist (Exakt24). Sajterna har mediestöd i olika former. Tidskriften har sökt SD för att få svar på hur Jimmie Åkessons inblandning, utan framgång. 

2018 fick två medarbetare hos Socialdemokraterna som låg bakom trollkonton i sociala medier omplaceras efter att de erkänt. 

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln fanns uttalanden om enskilda individer i SD. De togs sedan bort då de kom från anonyma källor till ETC, som vi på Resumé inte talat med själva.

Nellie Pilsetnek

Reporter

nellie.pilsetnek@resume.se

Ämnen i artikeln:

SDETCValet 2022

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.