Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grävling bet mediechefs hund blodig på kräftskiva

Publicerad: 29 juni 2009, 16:59

Mats Edmans, vd för Appelberg, hund Tilda blev på lördagen biten av en grävling inför ögonen på flera mediepersoner. Den skadade hunden räddades genom ett handlingskraftigt ingripande från Tobias Wagner, kommunikationsdirektör på Swedbank.   – Ett proffs på krishantering, berömmer Mats Edman.


Ämnen i artikeln:

Mats Edman

Veckans stora hunddrama från vr: Tobias Wagner, Tilda och Mats Edman.

Det var i samband med en rekordtidig kräftskiva under lördagen som en grävling gick till attack mot Tilda, vars ägare är Mats Edman, Appelbergs vd.
Tilda, en Jack Russell och enligt hundägaren själv en utpräglad grythund, gick med sin naturliga jakt- och försvarsinstinkt till attack när grävlingen uppenbarade sig i trädgården.
Med resultatet att grävlingen avgick med segern.
– Det var ett riktigt drama, ett jädra ylande från båda parter som gjorde att hela festen kom av sig, säger Mats Edman.
– Tilda fick ett rejält köttsår på vänster ben som syddes med tre stygn av en pensionerad veterinär som vänligt öppnade sitt hem för en chockad matte.

Gästerna på festen, flera av dem verksamma i mediebranschen, blev ögonvittnen till händelsen. På gästlistan fanns bland andra Veckans Affärers Camilla Wagner, gift med Tobias Wagner, kommunikationsdirektör på Swedbank.

Mats Edman utropar paret till kvällens hjältar i kraft av sin handlingskraft.
– Camilla, som nyligen valdes till Årets Fredrika av Fredrika Bremer-förbundet, ställde upp för en syster i nöd. Och Tobias, som jobbat en hel del med krisen i Baltikum på sistone, tvekade inte att agera. Man märke direkt att han blivit ett proffs på krishantering.

Å andra sidan var ju han och Swedbank väldigt passiva i början av finanskrisen. Du menar att han nu har lärt sig att det är bättre att agera?

– Precis.

Den övriga medieliten som var samlad på festen, hur agerade de? Det är ju relativt vanligt att mediemänniskor uppförstorar händelser som sker i deras direkta närhet.
– Expressens Kerstin Thornström tyckte att vi skulle kontakta Mälaröarnas Nyheter. Hon såg en förstasida framför sig, med en historia om en hund som skadats när hon försökte skydda sin familj och deras gäster på en kräftskiva.

Och varför hade ni kräftskiva nu, två månader innan den riktiga premiären?
– Jag och min fru Cecilia blir aldrig bjudna på kräftskivor. Därför beslöt vi oss för att själva anordna årets första skiva; två månader före alla andra, för att statuera ett exempel. Till saken hör också att det är via Tildas uppfödares kontakter, en yrkesfiskare i Hjälmaren, som vi kom över sex kilo fantastiska svenska signalkräftor.   

Kilopriset?
– 150 spänn bara.

Vad har hänt med grävlingarna?
– De tog vi hand om på söndagen.

Lever de fortfarande?
– Det hoppas jag inte. Vi har fått hjälp av jaktkunnigt folk som satt ut fällor. Vi har haft en grävlingfamilj i generationer på gården. Min fru har tidigare haft inställningen att vi inte ska döda dem. Men hon har ändrat sig nu, av pragmatiska skäl.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Mats Edman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.