Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Grävmaskinist kränkt av faktafel – stämmer LRF Media

Publicerad: 1 December 2010, 08:53

En grävmaskinist kräver 170 000 kronor i skadestånd av LRF Media AB för faktafel i en artikel i ATL Lantbrukets Affärstidning som han anser orsakat publicistisk skada.


Ämnen i artikeln:

LRF Media

– Tidningen hängde ut mig som en dålig entreprenör, säger Kent Rishaug som lämnat in stämningsansökan om skadestånd till Stockholms tingsrätt mot tidningsägaren LRF Media AB.

Artikeln som publicerades den 21 juli beskrev en rättslig tvist mellan två entreprenörer efter stormen "Gudrun".

Stormen "Gudrun" den 8 och 9 januari 2005 medförde enligt Skogsstyrelsens beräkningar att cirka 75 miljoner kubikmeter skog stormfälldes i Götaland vilket motsvarade tre årsavverkningar.

Kent Rishaug var en av entreprenörerna som anlitades av Södra Skog AB för att röja upp efter stormen. Enligt Kent Rishaug försökte bolaget "blåsa honom ekonomiskt" och avtalet avbröts.

I samband med det gick Rishaugs företag i konkurs.

Konkursförvaltaren sålde de ekonomiska kraven till företaget Jonas Eliasson&Company AB i Göteborg som stämde Södra Skog AB för obetalda fakturor.

Bolaget förlorade tvistemålet mot Södra Skog AB i tingsrätten något som ATL Lantbrukets Affärstidning rapporterade om i en tidningsartikel med rubriken "Företag förlorade mot Södra".

– Journalisten nämner ingenting i artikeln om Jonas Eliasson&Company AB som kärande i målet. Istället skriver han att jag saknar erfarenhet av skogstillverkning och knappt presterade hälften av vad Södra Skog AB krävde. Det stämmer inte! Jag hade anställda som jag ledde för skogsavverkningen. Journalisten har inte kollat vad som var sant.

Kent Rishaug kontaktade chefredaktören Helena Wennström på tidningen som tog bort artikeln från nätupplagan.

– Men skadan var ändå skedd.

Journalisten som skrev artikeln, Torbjörn Esping, skrattar till då han får veta att tidningen stäms av Kent Rishaug:

– Vi har haft en viss process med honom och försökt förstå vad han menar och hanterat det genom att ta bort nätartikeln.

Torbjörn Esping hävdar att det han skrivit i artikeln är sant och relevant.
– Det finns inga faktafel i den och jag välkomnar en rättslig prövning.

Chefredaktör Helena Wennström:
– Vi har haft en läsare som varit missnöjd. Jag har haft kontakt med honom ett par gånger i sommar och höst och resonerat med honom. Vi erbjöd honom en rättelse, han ville inte ha det då. Vi rekommenderade honom att vända sig till Pressombudsmannen om han inte var nöjd.

Helena Wennström kan bara konstatera att tidningen stäms och har bett en jurist titta på stämningsansökan.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

LRF Media

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.