Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Guldläge för MTG

Publicerad: 10 september 2010, 13:27

Med Premier League har MTG fått guldläge. Norrmännen kan erbjudas både Premier League och norska motsvarigheten till allsvenskan, tippeliga, samtidigt som TV4:s utlandsexpansion har försvårats. Mycket pekar också på att MTG bara behövde betala max 500 Mkr för rättigheterna. Allt enligt Resumés källor.


Ämnen i artikeln:

MTGBörs

truefalse

(Foto: Scanpix)

Det har spekulerats i hur mycket MTG har betalat för Premier League-rättigheterna. En vanlig siffra är 700 miljoner kronor, men insatta källor pekar snarare på en köpesumma på en halv miljard kronor. En ledande MTG-analytiker instämmer:
– I fjol hade MTG Pay-TV Nordic en rörelsemarginal på runt 17 procent. I år har MTG sagt att rörelsemarginalen blir oförändrad. Skulle rättigheterna ha kostat 700 miljoner kronor kan jag inte se hur MTG kan räkna med en ­sådan rörelsemarginal, säger han.

Källor till Resumé hävdar att TV4 har spritt uppgifterna om den högre summan för att ta udden av misstaget att tappa Premier League – för helt klart är förlusten ett stort avbräck.

Stefan Nelson,
SEB-analytiker som följer MTG, menar att nyckeln var att norska TV2 först skrev avtal om rättigheterna:
– Det mest intressanta är inte ­exakt hur mycket MTG betalade för de svenska rättigheterna, utan följd­effekterna för hela Norden, säger han.

Han menar att TV2 drog undan mattan för Canal+ i Norge, som har byggt sin norska kundbas på Premier League och till skillnad från i Sverige saknar motsvarigheten till allsvenskan, tippeliga, i sitt utbud.

Samtidigt pekar han på att MTG fick guldläge i Norge då man tidigare inte hade tillgång till Premier League, vilket man nu får då MTG har avtal med TV2 för sin satellitplattform.
– Det är allmänt känt att norrmännen är galna i fotboll och beredda att betala dyrt, säger Stefan Nelson.

TV4-gruppens situation underlättas inte av att Medge Consulting har lyckats­ sälja rättigheterna för Danmark till SBS och Viasat samt att Bonnierägda MTV3 köpt rättigheterna för Finland:
– För MTG är det allra viktigaste att säkra distributionen av Premier League i sina betal-tv-paket på sina nordiska marknader. Så utvecklingen har passat dem perfekt, medan TV4-gruppen och betal-tv-konkurrenten Canal Digital har försvagats, säger Stefan Nelson.

Han tror att MTG kommer att kunna räkna hem affären enbart i Sverige och att nya satellitkunder i Norge blir ren bonus:
– Utan att ha lyft en fena i Norge har MTG fått markant förbättrad position och kan nu via en och samma plattform erbjuda norrmännen Premier League , Champions League och delar av tippeliga, säger Stefan Nelson.

Han menar att TV4-gruppen haft en uttalad strategi att växa utanför Sverige, men att Premier League-förlusten kan ha slagit undan benen för utlandssatsningen. Han räknar med att Canal+ tappar 25–30 procent av sina befintliga kunder. Samtidigt poängterar han att det kan komma surt efter för MTG då upplägget med att stycka upp tv-rättigheter även kan driva upp priset för exempelvis Champions League:
– MTG och Canal+ gav sig sällan på varandras rättigheter, vilket har inneburit att Champions League har ansetts vara en Viasatprodukt och Premier League en Canal+-produkt. På sistone har TV4 visat att man vill fortsätta bjuda på Champions League för att driva upp priset, säger han.

MTG:s pressansvarige Bert Willborg vill varken kommentera köpesumman eller TV4-gruppens agerande. Detsamma gäller TV4-gruppens kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

MTGBörs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.