Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"H&M är världsberömda för att plagiera"

Publicerad: 18 augusti 2008, 10:59

Klädjätten H&M har stämt skokedjan Wedins för att de använt ett mönster som är likt ett mönster H&M tagit fram. Men Wedins tänker ta fajten med H&M.


Stämningen gäller ett "dödskallemönster" H&M:s till vänster Wedins till höger.

Mats Björkenfeldt är advokat och Wedins juridiska ombud. Han sitter nu och skriver på ett svar till den stämningsansökan som H&M lämnade in till Stockholms Tingsrätt i slutet av juni.
– Vi kommer att hävda att ett företag inte kan ha ensamrätten till en stil. Det borde H&M veta. De är ju världsberömda för att planka de stora modehusen.

Mats Björkenfeldt är också förvånad över H&M:s stämningsansökan.
– I modebranschen processar man vanligtvis inte. Om någon konkurrent gör något som liknar ens eget mode ser man det som smicker och går vidare med nästa kollektion.

Han säger också att Wedins inte har sneglat på H&M när de tog fram sina stövlar.
– Wedins köpte sitt mönster på en mässa i Italien, så de två mönstrena har tagits fram parallellt. Dessutom är de av samma stil. Det rör sig inte om en kopia. Jag tycker att det är magstarkt av H&M att komma med en stämning när de själva är världsberömda för att plagiera.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.