Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hammarström åter i konflikthärjat land

Publicerad: 17 februari 2014, 15:33

Niclas Hammarström.

Foto: Lisa Mattisson/TT

Kort efter att journalisten Niclas Hammarström kommit hem från fångenskapen i Syrien åker han återigen till ett oroligt land. Den här gången till Mali, där Aqim, en gren av Al Qaida, har fäste.


Ämnen i artikeln:

CaféNiclas Hammarström

Den 9 januari i år landade Niclas Hammarström och kollegan Magnus Falkehed på svensk mark. Då hade de varit tillfångatagna i Syrien i 40 dagar under en reportageresa till landet.

– För egen del känner jag att jag måste vara mer försiktig i framtiden, med tanke på vad jag utsatt min familj för de här veckorna, sa Niclas Hammarström då till SVT.  

I helgen åkte han till Mali, ännu ett krigsdrabbat land. Den här gången för magasinet Cafés räkning. Det är det första reportageuppdraget sedan kidnappningen i Syrien. Anledningen ska vara att göra ett reportage och fotografera utrikesminister Carl Bildt, den första svenska utrikesminister som besöker landet.  

Uppdraget diskuterades med Cafés chefredaktör Jens Stenberg redan innan Niclas Hammarström åkte till Syrien.  

– Jag hade ju ganska gott om tid att tänka i min källare i Syrien och då var det här en av sakerna jag ägnade mycket tid på. Carl Bildt är en person som jag tycker är spännande och intressant, säger Niclas Hammarström till Café.  

De senaste åren har Mali drabbats av stridigheter mellan regering och rebeller, religiösa motsättningar och en militärkupp 2012. Aqim, en gren av Al Qaida, har fäste i landet.

– Jag hade inte åkt till Mali om det inte vore för Bildt. Det är en enorm säkerhetsapparat omkring oss. Jag har talat med hans pressekreterare Erik Zsiga och försäkrat mig om att vi reser inbäddade med dem, säger han till Café.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

CaféNiclas Hammarström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.