Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han gjorde bästa snittet

Publicerad: 3 december 2008, 13:15

Kreatörscommunityn Xtraworks har i samband med Moderna Museets utställning ” Max Ernst, dröm och revolution” anordnat en tävling för unga kreatörer som gick ut på att ta fram ett typsnitt inspirerat av konstnärens bildvärld. Vinnare blev förre Beckmansstudenten Martin Nicolausson.


Det vinnande bidraget av Martin Nicolausson.

Xtraworks, som är en del av Wyatt Media Group, är ett community för kreatörer och professionella uppdragsgivare som startade sin verksamhet i februari i år. Tävlingen anordnade de för att lyfta fram ung kreativitet i branschen.

– Vi ville tillsammans med Moderna Museet visa vilken kraft det finns bland unga som såväl etablerade svenska kreatörer och lät kreatörerna skapa ett typsnitt inspirerat av Max Ernst. Kreatörerna har visat en fantastisk höjd i sina tolkningar och verkligen läst in Max Ernst i bidragen, säger Daniel Ahlbert, vd Xtraworks.

Daniel Ahlbert, vd Xtraworks, Thea Hamrén 2:e pristagare, Martin Nicolausson, 1:a pristagare, Fredrik Andersson 3:e pristagare och Susanna Rydén Danckwardt, webbansvarig Moderna Museet. Foto: Peter Vahlfridsson.

Tävlingen har pågått i någon månad och 37 personer har deltagit med sammanlagt 111 olika tolkningar. Vinnare blev förre Beckmansstudenten Martin Nicolausson med sitt bidrag ”Die Anatomie”.

– Eftersom jag själv gärna arbetar med olika collagetekniker är det också den perioden av Max Ernsts konstnärskap jag tycker är mest intressant, säger Martin Nicolausson.
– Mitt bidrag är en tolkning av de ofta "lite" absurda anatomibokscollagen i form av ett typsnitt, något som förstås är omöjligt, men ganska kul och lite äckligt. Det var hur som helst väldigt roligt att vinna!

Tvåa i tävlingen blev Thea Hamrén och trea blev Fredrik  Anders son .

I juryn satt Helena Stendahl-Hägg, cd Identity Works, Lovisa Lönnebo, kommunikationschef Moderna Museet, Iris Müller-Westermann, curator för utställningen på Moderna Museet samt Susanna Rydén–Danckwardt, webbansvarig Moderna Museet.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.