Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han hotar med att mejlbomba FRA

Publicerad: 17 juni 2008, 12:04

Expressen Digitala Mediers chefredaktör Thomas Mattsson hotar mejlbomba FRA om riksdagen tar avlyssningslagen: – Jag kan tänka mig att vi uppmanar vår publik att skicka några rader till kamraterna på Lovön.


Thomas Matsson rasar mot det nya lagförslaget. Foto: Erik Esbjörnsson

Expressen har i dag sin mejlserver i Danmark. Om riksdagen godkänner avlyssningslagen får FRA laglig rätt att granska alla mail till eller från tidningen:
– Helt oacceptabelt och totalt i strid med intentionerna i grundlagen, dundrar Thomas Mattsson. De som röstade för EU i tron att Sverige skulle bidra till ökad öppenhet i Europa kan känna sig blåsta.

Expressen är ett av de medieföretag som får mest tips och som är beroende att källorna känner sig trygga i kontakten med journalisterna:
– Om Expressen ställs inför en lag där våra tipsares identitet riskerar att röjas måste vi vidta åtgärder och förfina våra kontakter med källorna. Vi kommer aldrig att underordna oss en lag, antingen den handlar om FRA, Säpo eller polisens möjligheter att avlyssna, som hotar våra källor.
– Vad vi kan göra? Jag kan tänka mig att vi, kanske tillsammans med andra medier, uppmanar vår publik till aktioner. De kan ju börja med att skriva några rader till FRA-kamraterna på Lovön.
– Vi måste kanske aktivt börja rekrytera källor på samma sätt som sker i Storbritannien. Vi accepterar inte ett övervakningssamhälle som stiftar lagar som avslöjar whistle-blowers.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.