Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han startar 100 företag

Publicerad: 13 september 2010, 13:34

Hilanders Kitchens vd Pär Bergkvist har ett nytt uppdrag: att starta 100 nya livsmedelsföretag på ett år. – Det kanske låter som en omöjlighet, men vi jobbar med olika strategier, säger han.


Pär Bergkvist. Foto: Emmeli Prevorsek.

Grunden är en ny heltidstjänst plus blogg som drar igång i november. Där ska Pär Bergqvist lyfta fram och hjälpa nystartade företag att komma igång med sin verksamhet och inspirera nya entreprenörer inom livsmedelsbranschen. Tanken är att 100 nya registreringsbevis ska skapas på ett år, men Pär Bergkvist ska inte bidra ekonomiskt.

På hemsidan skriver han att ”Vi svenskar är egentligen ett öppet och nyfiket folk, men på senare tid har vi förlorat lite av matglädjen och passionen för att istället förvandlas till skeptiska och misstänksamma e-nummerjägare”.

–Jag kom på idén i somras under Almedalsveckan. Då kändes det som en omöjlig grej att genomföra, men jag sonderade terrängen och kom fram till att det skulle fungera, säger Pär Bergkvist.

Nyckeln till projektet ligger i det stöd som Jordbruksverket godkände genom sitt landsbygdsprogram. Pär Bergkvist har rätt till 1,8 miljoner kronor i bidrag som han kan plocka ut i efterhand genom redovisning av sina utgifter.

– Klartecknet från Jordbruksverket var det som gav oss ett ”ok” att dra igång. Det är samtidigt ett kvitto på att det är en bra idé, säger han.

Så hur ska du lyckas hjälpa till att starta 100 företag på ett år? Det är rätt många…

– Det bygger på att sprida information och få folk som är på väg att starta att gå med. Även de som redan är på gång kan vara med oss. Tanken är att vi ska verka som en hubb där man kan gå in och få inspiration. Vi får se om jag klarar hundra. Men även om jag klarar 72 är det en framgång, säger han.

Pär Bergkvist är sedan tidigare känd för att ha ätit ihop till 100 Michelinstjärnor och för att ha drivit projektet ”100 skolkök på ett år”.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.