Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Han utnyttjar folk”

Publicerad: 18 juni 2010, 08:27

Medieentreprenören Richard Flinck är i blåsväder. Ett stort antal tidigare anställda och frilansande formgivare och journalister anser att de blivit lurade på sin lön av Richard Flincks företag Sales Unlimited som bland annat ger ut nöjestidningen "Buss på Stockholm" där han är ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

Richard Flinck

Richard Flincks nöjestidning Buss på Stockholm.

Via Svenska Journalistförbundet kommer snart en del av dem lämna in en gemensam stämningsansökan till Stockholms tingsrätt om utebliven lön.

En formgivare som arbetat tio år i branschen hoppade på projektet med nöjestidningen eftersom det var ett "kul projekt" och har aldrig blivit lurad på lön tidigare. Totalt är Richard Flincks företag skyldigt cirka 130 000 kronor för arbete utfört under 2009 och 2010.

Formgivarens ekonomi har klarats tack vare låga privata omkostnader och arbete för andra kunder men denna "härva" har tagit otroligt mycket energi.

– Det har krupit under huden på mig, säger formgivaren.

Enligt formgivaren verkar det som om Flinck satt i system att låta sina företag gå i konkurs. Personal får inte ut sina löner.

I samband med konkurs har en del erbjudits att bli anställda, då har de rätt till statlig garantilön som betalas ut av staten i tre månader efter en konkurs. Varje år betalar staten ut miljardbelopp i garantilöner, utbetalningar som ökat under lågkonjunkturen.

– Garantilönen blir "betalningen" på gamla jobb eller också den "lön" som personal får som följer med till nästa bolag som startas.

Formgivaren känner till personer som erbjudits en sådan "anställning" men tackat nej eftersom det inte kändes rätt att lura systemet.

Enligt Stockholms tingsrätt finns Richard Flinck med i tre företagskonkurser under 2000-talet. Den sista konkursansökan som kom in i maj förra året om Sälj- och affärsutveckling nättjänster i Stockholm är inte avslutad.

En artidirector som arbetat med ett av tidningsnumren berättar att ersättningen på 50 000 kronor inte har betalats ut.

– Richard Flinck påstod att jag inte gjort mitt jobb och inte hållit deadline, säger artdirectorn. Han gick ned i pris om jag inte tackade ja till hans bud på 30 000 kronor för jobbet. Jag tänkte, det här är ingen jävla basar.

Produktionen av numret var minst sagt rörig och krävande. Artidirectorn arbetade 15 timmar om dagen nio dagar i sträck, den sista dagen 30 timmar i sträck.

– Det var helt vansinnessjukt, helt kaotiskt. Vi bytte tryckeri två gånger och gick upp till 120 sidor från planerade 80.

Nu hoppas artdirectorn kunna stämma Flinck, om ekonomin tillåter det. Advokatens kravbrev till Flinck gav inget resultat.

Artidirectorn säger sig vara "mållös" över att Flinck får fortsätta agera på det här sättet år efter år.

– Att inte myndigheterna försöker stoppa honom? Människor har mått dåligt av att jobba med honom, han utnyttjar folk, spelar ut dem mot varandra och skyller på dem om något gått snett. Jag blev rädd varje gång telefonen ringde och undrar, vad händer nu?

Richard Flinck säger att företaget har en "akut likviditetskris sedan några månader" och att organisationen har "presterat dåligt". De intäkter som kommer in går till löpande kostnader som hyra, telefon och lön till den personal som jobbar kvar. Det är därför oklart om lön kan betalas ut till delar av den tidigare personalen.

– Vi betalar ut lön i den takt pengar kommer in, säger han.

Richard Flinck medger att med en bättre chef än honom och med en organisation som inte är "dysfunktionell" hade tidningen och företaget kunnat vara en lyckad satsning.

– Tidningens brister har påverkat hela verksamheten, säljstödet och att skaffa nya kunder.

På påståendena om fusk med anställningar för att få ut garantilöner från staten svarar han:

– Det är för mig obekant, jag har inga kommentarer på det. Det förutsätter att vi inte betalar ut löner, det gör vi. Men för sent.

Richard Flinck håller dock med tidigare personal att planering inte är företagets bästa sida. Att ge ut de tre numren av "Buss på Stockholm" har enligt honom varit en "mardröm". Det planerade sommarnumret uteblev.

– Så här i backspegeln kunde vi gjort saker annorlunda.

Tvisterna med de uteblivna lönerna beror enligt honom på att en del personer "inte håller måttet" och levererar det de ska. Då uppstår en konflikt.

Richard Flinck säger att det var "otroligt omdömeslöst" av honom att anlita dessa personer.

– Jag är väldigt kritisk mot mig själv. Andra personer på företaget har fungerat bra men har fått bära ett orimligt stort lass.

Enligt Flinck pågår även en aktiv bloggkampanj mot honom från ett företag som han har en tvist med i tingsrätten.
– Ett företag som debiterat fem gånger så mycket enligt avtalet.

Enligt Richard Flinck och annonschefen Marie Tillman på företaget finns det personal som är nöjda och som arbetar kvar.

– De borde också lyftas fram i sammanhanget, anser de.

Lilian Andersson

Fakta

I februari lämnade en tidigare chef för "Buss på Stockholm" in en stämning om fordran mot Richard Flinck, den tvisten pågår. Chefen kräver 91 676 kronor av honom och företaget Sales Unlimited Works AB, det är lönen för tiden som chef under en period som ännu inte betalats ut till fullo. En delbetalning på 20 000 kronor har gjorts.

Den 9 juni dömde Stockholms tingsrätt Richard Flinck att betala 133 269 kronor till bemanningsföretaget Academic Work Sweden AB. Bemanningsföretaget anlitade en konsult för "kundbokning" som arbetade för Flincks bolag Business&Development ISPS HB under våren och sommaren 2008. Hans företag betalade inte fakturan eftersom Richard Flinck, som skrivit på avtalet, inte var behörig att skriva på det. Academic Work Sweden AB krävde ersättning av honom förra året men då Flinck inte svarat på det kravet stämde bemanningsföretaget honom.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Richard Flinck

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.