Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är årets Almedalstrender

Publicerad: 9 juli 2012, 08:14

15 000 deltagare kostade nära 300 miljoner kronor under årets Almedalsvecka, om proffsens arbetstid räknas in. Men få nyheter letade sig in till fastlandet. Och allt mer tid i Almedalen ägnas åt att diskutera Almedalen.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2012

Som vanligt slog Almedalsveckan alla rekord. Fler arrangemang och fler deltagare än någonsin. Medieuppmärksamheten 2012 närmar sig också valåret 2010. Men veckan blir uppmärksammad mest av en ren naturlag: om runt 800 journalister samlas på ett ställe i en vecka ger det med självklarhet stor bevakning.

Fast Almedalen 2012 kommer inte bli ihågkommen för någon stor politisk fråga. Till skillnad från till exempel 2006 med den borgerliga överenskommelsen om fastighetsskatten, 2007 som vi minns för Anders Borg kapning av försvarsbudgeten eller 2010 som vi minns för Sven Otto Littorins ministeravhopp.

Men några saker sticker upp som tydliga trender från Almedalsveckan 2012:

• Vd-trenden
Tidigt under Almedalsveckans historia har Swedbank/Sparbanken varit ganska ensamma som aktör bland de stora företagen och bankerna. Numera åker allt fler av de tunga storföretags-vdar till Almedalen. Och de som inte gör det kommer bergsäkert att fundera på att ta dit vd nästa år. Unika möjligheter att snabbt ordna fram personliga möten med makthavare gör att de inte har råd att avstå.

• Politiska turismen
En växande skara Almedalsbesökare är de samhällsintresserade medborgarna som tar en semestervecka, hittar ett hyfsat billigt boende, hyr en cykel och ägnar veckan åt ett avancerat seminariekryssande. Även om Almedalen skälls för tingel-tangel ökar folkbildarinslaget.

• Cleantech och hållbarhet
Allt ska vara rent, ha låga utsläpp och "bidra till ett hållbart samhälle". Om man ska tro alla företag och utställare under veckan är klimatproblemet på väg att lösas blixtsnabbt, bara man tar till sig deras lösning eller process.

• Nya Almedalsarenor
Pr-byråerna har ett växande jobb i att foga samman olika aktörer och intressen och få dem att framträda på samma scen kring ett bredare ämne. Helst ska det vara med närvaro av företag, akademi, forskningsinstitut och garanterat med någon ansvarig politiker.

• Almedalen om Almedalen
Veckan blir allt mer narcissistisk, Almedalen pratar om Almedalen. Är det för stort? Är det för mycket tingel-tangel? Vad gör vi här? Till nästa år kommer förmodligen Almedalen pratar Almedalen få en särskilt kategori i programmet.

• Löfvens succé
Stefan Löfven gjorde stor succé i sitt första framträdande i Almedalen (se betyg nedan) och fick högsta betyget de senaste fyra åren. Centerpartiets Annie Lööf hade ett tufft utgångsläge, men överraskade alla genom ett starkt tal där hon också hade modet att komma med kritik mot det egna Alliansbygget. Talen blev bättre ju längre veckan pågick.

Och här är Veckans:

Vinnare: Öresundsregionen som fick både Eurovision och snurr på snacket om ny förbindelse över sundet.

Flirt: Fredrik Reinfeldt och nye LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson gör en ungdomspakt och har en vinn-vinn-situation.

Krig: ÖB Sverker Göranson tar fajt mot försvarsminister Karin Enström och retirerar innan han riskerar sparken.

Skojare: Göran Hägglund som minst av alla behöver humorcoach enligt en omröstning och skojar med cirkusdirektör Löfvens störstat möjliga tystnad.

Bottennapp: Pr-pajasarna Studio Total brände sista resterna av förtroendet med bluffen om nallar över Vitryssland.

Almedalspanelens betyg på partiledartalen:

Partiledare:                                                Betyg:

Jimmie Åkesson                                          1,6

Åsa Romson                                                2,7

Fredrik Reinfeldt                                         3,1

Jonas Sjöstedt                                              2,9

Jan Björklund                                              3,0

Annie Lööf                                                  2,5

Stefan Löfven                                              3,9

Göran Hägglund                                          3,1

Resumés och Novus Groups Almedalspanelen består av cirka 150 opinionsbildare på plats i Almedalen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2012

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.