Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är kunden bakom Nord DDB:s fejkade Umeå-bilder

Publicerad: 14 maj 2019, 09:02

Några av de kommentarer Johanna E Olssons Instagraminlägg gav upphov till.

Foto: Nord DDB

Nord DDB avslöjar att kunden bakom de fejkade Umeå-bilderna på Instagram är hotellkedjan Best Western – och svarar på varför vissa av inläggen inom kampanjen inte är reklammärkta.


Ämnen i artikeln:

Nord DDBMaria Montazami

I förra veckan rapporterade Resumé om hur bilder där personer photoshoppat in sig själv i foton på Umeå började spridas på sociala medier, vilket bland annat plockades upp av Västerbotten-Kuriren och Bloggbevakning. Snart visade det sig att bilderna är en del av en reklamkampanj som Nord DDB ligger bakom.

I kampanjen har man bland annat samarbetat med influencern Johanna E Olsson, som var en av dem som startade trenden med att klistra in sig själv på platser som man egentligen inte befinner sig på. Johanna E Olsson har omkring en halv miljon följare och erkände i en video på sin instastory att hon har använt sig av denna typ av photoshoppande vid flera tillfällen, för att bidra med ett spännande innehåll till sina annonsörer och följare. Nyligen skedde någonting liknande under Coachella då Instagramprofilen Gabbie Hanna, som har 3,8 miljoner följare, avslöjade att hennes bilder från festivalen var fejk och en del av ett sociala medier-experiment.

Nu står det klart att det är hotellkedjan Best Western som är kunden bakom Nord DDB:s kampanj.

– Vi hade ett arbetsmöte om Best Western sommarkampanj och pratade om fenomenet med att folk i sociala medier fejkar in sig på platser de aldrig varit på. Vi tycker att det är en kul trend som dessutom växer och väcker engagemang, säger Susanne Johansson, pr-chef på Nord DDB, till Resumé.

– Samtidigt hade vi insikten att Skandinaver helst reser till exotiska platser – många har varit på andra sidan jorden men kanske aldrig norr om Uppsala. Vi tänkte: kan vi merga de här två bitarna i ett experiment? Vi ville bevisa att det finns något spännande i Skandinavien och valde Umeå, en charmig stad som många inte har upptäckt, fortsätter hon.

Nord DDB samarbetade med flera internationella profiler för att visa att Umeå faktiskt kan uppfattas som en exotisk stad – och fick kommentarer från följare om att det "såg ut som Bali". Kampanjen befinner sig bara i startgropen, berättar Susanne Johansson, men har hittills fått cirka en halv miljon i räckvidd i förtjänad media.

– Framför allt var gensvaret otroligt stort i Umeå, vi fick många kommentarer därifrån om att de tyckte experimentet var roligt. Att få med profilerna var en utmaning, många vi kontaktade valde att inte hoppa på. Men de som är med – som Johanna E Olsson – tycker att det är superkul att vi leker med det är fenomenet.

Vad tror du är framgångsfaktorn?
– Dels handlar det om att det ligger i tiden. Vi leker med ett koncept som många förfasas över, som väcker känslor och nyfikenhet. Att vi riktade kampanjen tydligt mot Umeå gjorde också att engagemanget i staden blev till vår fördel. Sedan hade vi en kund som vågade köra på, de var direkt peppade på idén.

Flera av inläggen på Instagram saknar reklammärkning, hur resonerar ni kring det?
– Dels är det här ingen traditionell reklamkampanj, utan vi ville göra ett experiment. Många av profilerna har inte fått någon betalning, utan såg bara det här som en rolig grej. Vi har uteslutande jobbat med profiler som har en majoritet av sin följarbasis utanför Sverige, i länder som inte har samma regler och lagar som vi har. Därför är vissa poster inte reklammärkta.

Förutom de fejkade Umeå-posterna på Instagram består kampanjen bland annat av Youtube-filmer med Maria Montazami och danska Rasmus Kolbe som testar på Best Westerns hotell, flera taktiska annonser och en Instagram-tävling där man kan förvandla sin "fakecation" till en riktig semester.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nord DDBMaria Montazami

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.