Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här möter Obama sin förlaga

Publicerad: 1 november 2008, 22:34

Äntligen möttes de – Obama och hans förlaga, skådespelaren Jimmy Smits. I tv-serien Vita huset blir den tidigare okände senatorn Matt Santos det demokratiska partiets presidentkandidat, och vinner mot alla odds valet. I veckan medverkade Jimmy Smits som spelade Matt Santos i tv-serien på ett Obamamöte i Florida.


Barack Obama hälsar glatt på Jimmy Smits

Tv-serien Vita huset, ”The West Wing”, gick länge på SVT, och visas nu på Kanal 9 och Hallmark. Serien har fått mängder av priser och har hyllats även av tidigare Vita husetmedarbetare som en trovärdig skildring.

I serien blir den ganska okände, unge och spanskättade Texassenatorn Matt Santos, spelad av Jimmy Smits, övertygad om att ställa upp som demokratisk presidentkandidat. Liksom Obama har han i tv-serien en bakgrund inom socialt samhällsarbete, och väcker ett starkt engagemang hos gräsrötterna.

Hans motkandidat blir den äldre Arnie Vinick (spelad av Alan Alda), som inte tillhör det republikanska etablissemanget, och som till en början betraktas som en outsider. Precis som en gång John McCain.

Det sista avsnittet av ”Vita huset” sändes i USA för två år sedan. I det svär Matt Santos presidenteden efter att ha vunnit valet.
Obamas valstrateg David Axelrod lär för några månader sedan ha sänt ett mail till tv-seriens producent:
– Har du märkt att vi följer manus så här långt?

Jimmy Smits har nu en roll som biträdande åklagare i tv-serien ”Dexter”. Men i onsdags – samma kväll som Obamakampanjens halvtimmeslånga reklamfilm sändes – introducerade han Obama på ett valmöte i Fort Lauderdale i Florida.
– Det var en viktig kväll för dem. De hade halvtimmesgrejen och sände ett inslag direkt från Florida. Senatorn hade en diskussion med president Clinton på scen och jag var imponerad av hur lugn stämningen var. Det är mitt allmänna intryck av honom – att han står stadigt hela tiden, säger Jimmy Smits till Politico.

Jimmy Smits träffade Barack Obama första gången strax efter det demokratiska konventet 2004, då Obamas tal till konventet fick många att tala om honom som blivande presidentkandidat.
– Jag frågade honom: Vad blir nästa steg? ”Jag vet inte om jag vill utsätta min familj för det här”, sa han. ”Men jag tror att jag verkligen har något att erbjuda”.

Att Obama skulle följa tv-seriens manus även efter att ha valts till president verkar åtminstone i dag mindre troligt. I tv-serien vänder sig Matt Santos till sin motkandidat Arnie Vinick och övertalar honom att bli hans utrikesminister.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.