tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Harry Styles lämnar in stämningsansökan mot fejk-merchandise

Publicerad: 12 januari 2023, 14:25

Harry Styles vill stoppa fejkat merchandise från hemsidor som Amazon och Etsy.

Foto: Lily Redman via Wikimedia Commons / Skärmdump Etsy

Artisten Harry Styles lämnade i veckan in en stämningsansökan för att tvinga sajter som Amazon och Etsy att rensa bort oäkta merchandise.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Popstjärnan Harry Styles har lämnat in en stämningsansökan för att stoppa försäljning av kopierad eller ej licensierad merchandise online, rapporterar Rolling Stone. Enligt Billboard Pro har sångarens jurister lämnat in stämningen till Chicagos federala domstol. 

I ansökan står det bland annat att ”målsäganden tvingas lämna in denna talan för att bekämpa svarandens förfalskning av registrerade varumärken, samt för att skydda omedvetna konsumenter från att köpa förfalskade produkter över internet.”

Enligt ansökan är det svårt för konsumenter att skilja de förfalskade föremålen, som bland annat förekommer på hemsidor som Amazon och Etsy, från legitima merchandise-produkter. Man har bett domstolen att ta bort obehöriga säljares föremål genom att lista olika URL:er, snarare än namn på personer eller produkter. Detta för att det är svårt att spåra vilka som ligger bakom försäljningen, då många utgår från länder med slappt varumärkesskydd eller -kontrollsystem, skriver man i stämningsansökan.

”Taktiker som används av svarande för att dölja sina identiteter och hela omfattningen av verksamheten gör det praktiskt taget omöjligt för målsägande att erfara svarandens sanna identitet och hur samspelet mellan deras nätverk ser ut”, enligt stämningsansökan.

Målet är att domstolen ska beordra hemsidor, som Amazon eller Etsy, att helt ta bort föremålen och URL:erna.

Andra artister och varumärken har använt liknande taktiker för att få bort så många kopior som möjligt. Bland annat Nirvana, modehusen Nike och Tommy Hilfiger, samt dödsboet efter rapparen XXXTentacion.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev