Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HD ger Eriksson och Sjöman rätt

Publicerad: 18 mars 2008, 09:19

Högsta Domstolen ger regissören Claes Eriksson rätt i tvisten om reklamavbrott mot TV4. TV4 blir skyldiga att betala regissörernas rättegångskostnader på 300 000 kronor.


Nu på morgonen meddelades HD-domen i målet om reklamavbrott mellan TV4 och filmregissörerna Claes Eriksson och Vilgot Sjöman. I domen fastställs att TV4 genom att göra reklamavbrott i filmerna ”Hajen som visste för mycket” och ”Alfred”, kränkt de båda upphovsmännens egenart enligt Upphovsrättslagen.

- HDs dom innebär att en eftergift av den ideella rätten vad beträffar reklamavbrott måste göras uttryckligen i avtal för att vara giltig, vilket är en viktig upphovsrättslig grundprincip, som nu får stor betydelse i den praktiska verkligheten, säger regissörernas jurist Håkan Sjöström i ett pressmeddelande.

HD slår i domen fast att reklamavbrott bryter tittarens helhetsupplevelse av en film. Även om reklamavbrottet placeras i ett scenbyte så bryts det samspel mellan scenerna som regissören tänkt sig, dessutom blir filmen längre, vilket enligt domstolen inte är oviktigt. Vidare slås det i domen fast att de kommersiella intressena bakom filmen inte väger tyngre än upphovsmannens rätt att bestämma hur verket ska återges.

Däremot har TV4 inte kränkt regissörernas konstnärliga anseende, enligt HD.

TV4 blir skyldiga att betala regissörernas rättegångskostnader på 300 000 kronor.

Tobias Wahlberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.